December 22, 2024

Αυτισμός ενηλίκων: Πώς να ζήσετε μια υγιή ζωή

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον αυτισμό καθιερώνοντας μια καθορισμένη ρουτίνα, αφιερώνοντας χρόνο για αυτοφροντίδα και μαθαίνοντας για τα ερεθίσματα σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που πιθανότατα εμφανίζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού. Οι αυτιστικοί ενήλικες και παιδιά έχουν διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν δυσκολία επικοινωνίας με άλλους, περιορισμένες συμπεριφορές και άλλες συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία στο σχολείο και στο χώρο εργασίας.

Ανεξάρτητα από το πότε ανιχνεύεται ο αυτισμός, δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της διαταραχής. Από τη δημιουργία μιας καθορισμένης ρουτίνας μέχρι τον εντοπισμό των ερεθισμάτων σας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα αυτιστικά άτομα να ζήσουν ουσιαστική ζωή. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε επίσης πώς να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Η συμβίωση με έναν αυτιστικό ενήλικα απαιτεί έναν κατάλληλο μηχανισμό επικοινωνίας καθώς και ένα σύστημα υποστήριξης.

Τι είναι ο αυτισμός;

Μια αναπτυξιακή και νευρολογική διαταραχή, ο αυτισμός αντιμετωπίζει άτομα με δυσκολίες στην επικοινωνία και τη λειτουργία στην καθημερινή ζωή. Απλά πράγματα όπως η αδυναμία κατανόησης βασικών κοινωνικών ενδείξεων, η κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου καθώς και η δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων του είναι κοινά σημάδια του αυτισμού. «Ο αυτισμός είναι νευροαπόκλιση, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος συνδέεται διαφορετικά για το αυτιστικό άτομο και, επομένως, λειτουργεί διαφορετικά από το νευροτυπικό άτομο», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Neha Patel.

Αν και πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανάπηροι, πολλοί είναι σε θέση να ζήσουν τη ζωή τους αρκετά καλά όταν τους δοθεί η σωστή και απαραίτητη υποστήριξη και ευκαιρία να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα είναι να αγχώνονται εύκολα λόγω των πιέσεων, των απαιτήσεων και των προσδοκιών της κοινωνικής ζωής.

Διαβάστε επίσης: Αυτισμός σε ενήλικες: σημάδια διαταραχών του φάσματος του αυτισμού καθώς γερνάμε

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Η σχέση μεταξύ αυτισμού και θυμού

Πώς ο αυτισμός περνά απαρατήρητος στην παιδική ηλικία;

Επειδή τα συμπτώματα του αυτισμού ποικίλλουν, πολύ συχνά μια διάγνωση παραλείπεται κατά την παιδική ηλικία και μόνο αργότερα στη ζωή ενός ατόμου ανιχνεύεται ο αυτισμός. Εάν ένα αυτιστικό άτομο είναι σε θέση να επικοινωνεί καλά και έχει αντιδράσεις και ενδιαφέροντα κατάλληλες για την ηλικία του, ο αυτισμός μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Αυτό θα έδειχνε ότι η συμπεριφορά του δεν είναι νευροαποκλίνουσα. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή τα συμπτώματα του αυτισμού είναι ποικίλα. Έτσι, ενώ μπορεί να λείπουν στην παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή, όταν οι σχέσεις και οι ευθύνες γίνονται πιο περίπλοκες.

Πώς να ζήσετε με τον αυτισμό;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Ενα ξυπνητήρι
Η οικοδόμηση μιας ρουτίνας και η εμμονή σε αυτήν βοηθά τα άτομα με αυτισμό και τους φροντιστές τους να ζήσουν ουσιαστικές ζωές. Η εικόνα παρέχεται από: Pexels

1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας και η εμμονή σε αυτήν είναι μια καθημερινή δομή που βοηθά στη διαχείριση του άγχους και στην πραγματοποίηση των πραγμάτων όπως απαιτείται. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δείχνει ότι οι καθημερινές ρουτίνες βοηθούν στη βελτίωση των οικογενειακών τελετουργιών και παρέχουν ένα πλαίσιο για ενήλικες και παιδιά με αυτισμό.

2. Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι ρουτίνες αυτοεξυπηρέτησης όπως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η δίαιτα, ο χρόνος για κάποιο είδος διαλογιστικής δραστηριότητας ή προσοχής, θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Το Autism Spectrum Australia (Aspect) δηλώνει ότι τα αυτιστικά άτομα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να γίνει αποφεύγοντας συντριπτικές καταστάσεις χρησιμοποιώντας ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή βαριές κουβέρτες.

3. Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία

Μια ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Autism in Adulthood, δείχνει ότι τα αυτιστικά άτομα έχουν πολλά δυνατά σημεία, όπως βελτιωμένη μνήμη, δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Όλοι έχουν δυνάμεις, τομείς ενδιαφέροντος και τεχνογνωσία. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις πάνω τους με αφοσίωση και να βρίσκεις τρόπους να τις εκμεταλλεύεσαι. Είναι σημαντικό να γίνεις ικανός σε αυτόν τον τομέα. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης και δίνει ένα αίσθημα πληρότητας.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

4. Προσδιορίστε τα ερεθίσματα σας

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) λέει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τον αυτισμό, όπως το κοινωνικό περιβάλλον, οι σωματικές διαταραχές καθώς και οι αλλαγές στη ρουτίνα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τα ερεθίσματα και να μάθετε χρήσιμες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως βαθιά αναπνοή ή αισθητηριακά ερεθίσματα, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συντριπτικά συναισθήματα.

5. Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων

Είναι χρήσιμο να έχετε επαγγελματική βοήθεια για τη βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, των δεξιοτήτων επικοινωνίας και της αυτοέκφρασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη επικοινωνία, η οποία θα βοηθούσε τόσο τα αυτιστικά άτομα όσο και τους φροντιστές τους.

6. Ζητήστε βοήθεια από τους κατάλληλους επαγγελματίες

Επαγγελματίες όπως θεραπευτές, ψυχίατροι καθώς και ομάδες υποστήριξης. Όλοι όσοι εργάζονται για να βοηθήσουν άτομα με αυτισμό θα σας βοηθήσουν με τις προκλήσεις σας και θα παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αναγνωρίσετε τον αυτισμό σε πρώιμο στάδιο για να αποφύγετε επιπλοκές;

Πώς να ζήσετε με έναν αυτιστικό ενήλικα;

Η ζωή με έναν αυτιστικό ενήλικα έχει τις προκλήσεις του. Πρέπει να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες τους και να καταλάβετε ότι θα χρειαστεί να φροντίσετε και τον εαυτό σας!

Ακουστικά στα παπούτσια
Ο εντοπισμός των ερεθισμάτων σας και η χρήση εργαλείων για την αποφυγή τους μπορεί να βοηθήσει τους αυτιστικούς ενήλικες. Η εικόνα παρέχεται από: Pexels

1. Αυτομόρφωση

Πάνω από όλα, μάθετε ό,τι μπορείτε για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να κατανοήσει καλύτερα τα δυνατά σημεία, τις προκλήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και επίσης να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να διαχειριστείτε τις ελλείψεις του και να έχετε επιτεύξιμες προσδοκίες. θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τις μοναδικές προτιμήσεις, το στυλ επικοινωνίας και τις αισθητηριακές ανάγκες των ατόμων.

2. Καθιερώστε ρουτίνες

Κάντε το για τον εαυτό σας και επίσης για να βοηθήσετε το αυτιστικό άτομο που φροντίζετε. Η καθιέρωση μιας σωστής ρουτίνας, την οποία ακολουθείτε καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση του άγχους και στην ενστάλαξη μιας αίσθησης σταθερότητας.

3.Επικοινωνίες

Η διατήρηση σαφούς λεκτικής επικοινωνίας, η έκφραση των ορίων, των ανησυχιών και των προτιμήσεών σας είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε σαφείς λέξεις και οδηγίες. Ακούστε επίσης τις προσδοκίες του άλλου και σεβαστείτε τα όριά τους.

4. Φιλικό προς τις αισθήσεις περιβάλλον

Ελαχιστοποιήστε την αισθητηριακή υπερφόρτωση, μια κατάσταση στην οποία οι πέντε αισθήσεις σας αναμένεται να απορροφήσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σας. Αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό για το αυτιστικό άτομο.

5. Φρόντισε τον εαυτό σου

Θα είστε σε θέση να υποστηρίξετε τον αυτιστικό ενήλικα στη ζωή σας μόνο εάν φροντίζετε επαρκώς τον εαυτό σας, η δική σας σωματική και συναισθηματική ευημερία θα αυξήσει την ικανότητά σας να βοηθάτε το άλλο άτομο.

6. Ισορροπημένη υποστήριξη

Παρέχετε την απαραίτητη υποστήριξη, μην γίνετε ενεργοποιητής. Καθοδηγήστε το αυτιστικό άτομο και, στη συνέχεια, αφήστε του να νιώσει τον δρόμο του μέσα από τη δοκιμή και το λάθος. Φυσικά, υποστηρίξτε τους όσο χρειάζεται ενώ ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία και την αυτονομία.

7. Κοινωνική συμμετοχή

Δημιουργήστε ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή σε δραστηριότητες που μπορεί να ταιριάζουν με την άνεση και τα ενδιαφέροντά τους και εκείνες που θα είναι λίγο προκλητικές (σε μικρές μερίδες), αλλά θα τους παρακινήσουν να προχωρήσουν.

8. Να είστε υπομονετικοί και με ενσυναίσθηση

Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για εσάς να καλλιεργήσετε ενσυναίσθηση και υπομονή αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τη νευροποικιλομορφία του αυτιστικού ατόμου.

9. Επαγγελματικός προσανατολισμός και θεραπεία

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από καταρτισμένους επαγγελματίες στον τομέα του αυτισμού, καθώς θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε πολλές προκλήσεις. Βοηθήστε να διατηρήσετε τη μεταλλική σας υγεία ως φροντιστής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *