December 22, 2024
Δίαιτα με θαλασσαιμία: τι να τρώτε και να αποφεύγετε

Δίαιτα με θαλασσαιμία: τι να τρώτε και να αποφεύγετε

Δίαιτα με θαλασσαιμία: τι να τρώτε και να αποφεύγετε

Τα άτομα με θαλασσαιμία δεν παράγουν καθόλου ή πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε σημασία στη διατροφή τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, σας λέμε την καλύτερη δίαιτα για άτομα με θαλασσαιμία.

Η θαλασσαιμία είναι μια ασθένεια του αίματος που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά τους μέσω γονιδίων. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με θαλασσαιμία. Όπως όλοι οι άλλοι, πρέπει να τρώνε θρεπτικές τροφές, αλλά πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη σιδήρου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ας σας πούμε για τη δίαιτα της Θαλασσαιμίας.

Τι είναι η θαλασσαιμία;

Η θαλασσαιμία είναι μια γενετική διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης στο σώμα. Η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η θαλασσαιμία προκύπτει από μεταλλάξεις στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που οδηγούν είτε σε μειωμένη παραγωγή είτε σε ανώμαλη δομή της αιμοσφαιρίνης.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε σίδηρο της διατροφής σας εάν έχετε θαλασσαιμία. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Τα περισσότερα άτομα με θαλασσαιμία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως π.χ
αναιμία, χλωμό δέρμα και αδυναμία λίγους μήνες μετά τη γέννηση, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εξέταση για θαλασσαιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη. Μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του χαρακτηριστικού της θαλασσαιμίας, στην εκτίμηση του κινδύνου για το μωρό και στην έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία. Η έγκαιρη ανίχνευση της θαλασσαιμίας στο έμβρυο επιτρέπει στους γιατρούς να προγραμματίσουν τις κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις και θεραπείες αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεταγγίσεις αίματος, θεραπεία χηλίωσης σιδήρου και άλλα υποστηρικτικά μέτρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της θαλασσαιμίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού, λέει ο μαιευτήρας και γυναικολόγος Dr Chetna Jain.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι θαλασσαιμίας;

Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από δύο διαφορετικά μέρη: το άλφα και το βήτα.

1. Άλφα θαλασσαιμία

Η ελάσσονα άλφα θαλασσαιμία εμφανίζεται όταν ένα άτομο κληρονομεί ένα μεταλλαγμένο γονίδιο άλφα σφαιρίνης (από τον έναν γονέα) και τρία φυσιολογικά γονίδια άλφα σφαιρίνης (από τον άλλο γονέα). Τα άτομα με ελάσσονα άλφα θαλασσαιμία έχουν συνήθως ήπια αναιμία, εξηγεί ο ειδικός. Στην περίπτωση του χαρακτηριστικού άλφα θαλασσαιμίας, ένα άτομο κληρονομεί δύο μεταλλαγμένα γονίδια άλφα σφαιρίνης (ένα από κάθε γονέα) και δύο φυσιολογικά γονίδια άλφα σφαιρίνης. Τα περισσότερα άτομα με χαρακτηριστικό άλφα θαλασσαιμίας δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι φορείς της νόσου. Η νόσος της αιμοσφαιρίνης H είναι μια πιο σοβαρή μορφή άλφα θαλασσαιμίας που προκαλείται από τη διαγραφή τριών γονιδίων άλφα σφαιρίνης (κληρονομημένα και από τους δύο γονείς). Τα άτομα με νόσο της αιμοσφαιρίνης Η μπορεί να έχουν μέτρια έως σοβαρή αναιμία και να χρειάζονται περιστασιακές μεταγγίσεις αίματος.

Διαβάστε επίσης

5 υγιεινά ποτά για τη διαχείριση της διάρροιας ή των χαλαρών κινήσεων

2. Βήτα-θαλασσαιμία

Η ελάσσονα βήτα θαλασσαιμία εμφανίζεται όταν ένα άτομο κληρονομεί ένα μεταλλαγμένο γονίδιο βήτα-σφαιρίνης (από τον έναν γονέα) και ένα φυσιολογικό γονίδιο βήτα-σφαιρίνης (από τον άλλο γονέα). Τα άτομα με ελάσσονα βήτα θαλασσαιμία έχουν συνήθως ήπια αναιμία, λέει ο Δρ Jain. Η ενδιάμεση βήτα θαλασσαιμία είναι μια ενδιάμεση μορφή βήτα θαλασσαιμίας που προκαλεί μέτρια έως σοβαρή αναιμία αλλά συνήθως δεν απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος για επιβίωση. Η μείζονα βήτα θαλασσαιμία ή αναιμία Cooley είναι η πιο σοβαρή μορφή βήτα θαλασσαιμίας, που προκύπτει από την κληρονομικότητα δύο μεταλλαγμένων γονιδίων βήτα σφαιρίνης (ένα από κάθε γονέα). Τα άτομα με μείζονα βήτα θαλασσαιμία έχουν σοβαρή αναιμία από την πρώιμη παιδική ηλικία και χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος σε όλη τους τη ζωή για να επιβιώσουν.

Τι δίαιτα πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με θαλασσαιμία;

Τα άτομα με θαλασσαιμία μπορούν να επωφεληθούν από μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή για να υποστηρίξουν τη συνολική τους υγεία. Οι συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της θαλασσαιμίας, καθώς και τις ατομικές ανάγκες υγείας.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές διατροφικές οδηγίες που μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με θαλασσαιμία:

1. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα

Συμπεριλάβετε διαφορετικούς τύπους φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Β9, και μετάλλων (όπως ασβέστιο και μαγνήσιο). Η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να ληφθεί από φυλλώδη χόρτα, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά και εσπεριδοειδή. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και μπορούν να βρεθούν σε γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά.

2. Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης

Τρώτε άπαχες πρωτεΐνες όπως πουλερικά, ψάρια, αυγά, φασόλια, φακές και τόφου, λέει ο ειδικός. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την επισκευή και τη συντήρηση των ιστών του σώματός σας.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

3. Ενυδάτωση

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά, όπως νερό και φρέσκους χυμούς. Η σωστή ενυδάτωση προάγει την κυκλοφορία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών όπως οι θρόμβοι αίματος.

Μια γυναίκα που παραμένει ενυδατωμένη
Μείνετε ενυδατωμένοι για να διαχειριστείτε τη θαλασσαιμία. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

4. Ισορροπημένα γεύματα

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής αλέσεως), πρωτεΐνες, υγιή λίπη (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο) και μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε;

Τα άτομα με θαλασσαιμία πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με ορισμένες τροφές για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη νόσο τους. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

1. Συμπληρώματα σιδήρου

Στην ελάσσονα βήτα θαλασσαιμία, τα επίπεδα σιδήρου είναι συνήθως φυσιολογικά ή ελαφρώς αυξημένα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, εκτός εάν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός. Στη μείζονα βήτα θαλασσαιμία, η υπερφόρτωση σιδήρου λόγω συχνών μεταγγίσεων αίματος είναι συχνή. Μπορεί να συσσωρεύεται πάρα πολύς σίδηρος στο αίμα, επομένως μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τρώτε λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως ψάρι, κρέας και λαχανικά όπως το σπανάκι. Αντίθετα, εστιάστε σε τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως φασόλια, φακές, τόφου και φυλλώδη λαχανικά.

2. Συμπληρώματα βιταμίνης C

Η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές. Αν και αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, μπορεί να συμβάλει στην υπερφόρτωση σιδήρου σε άτομα με θαλασσαιμία που έχουν ήδη υπερβολικά αποθέματα σιδήρου.

3. Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, κάτι που προκαλεί ανησυχία για τα άτομα με θαλασσαιμία που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο ηπατικών επιπλοκών από υπερφόρτωση σιδήρου ή τοξικότητα σιδήρου που σχετίζεται με τη μετάγγιση. Ελαχιστοποιήστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για να προστατεύσετε το συκώτι σας.

4. Περίσσεια ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων

Ορισμένα φάρμακα χηλίωσης σιδήρου που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υπερφόρτωσης σιδήρου μπορούν να συνδεθούν με το ασβέστιο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου από συμπληρώματα ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία.

5. Περιορίστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη σνακ με ζάχαρη, καραμέλες, σόδα και επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική υγεία, λέει ο Δρ Jain.

6. Ωμά θαλασσινά και κακοψημένα κρέατα

Τα άτομα με θαλασσαιμία μπορεί να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Η κατανάλωση ωμών ή μη μαγειρεμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών και των κρεάτων, αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.

Τα άτομα με θαλασσαιμία πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά και να περιορίζουν την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων. Ανάλογα με τον τύπο της θαλασσαιμίας, θα πρέπει να παρακολουθούν και την πρόσληψη σιδήρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *