December 23, 2024

Δεσμοί τραυματισμού: Τι είναι και πώς να απαλλαγείτε από αυτούς

Οι δεσμοί τραύματος είναι ψυχολογικοί και συναισθηματικοί δεσμοί που σχηματίζονται μεταξύ ενός θύματος κακοποίησης και του θύτη. Αυτοί οι δεσμοί δεν είναι υγιείς και πρέπει να σπάσουν.

Κάθε θαυμαστής του Money Heist θα παραδεχόταν ότι η ρομαντική σχέση της Μόνικα με το Ντένβερ ήταν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Μάλιστα, αργότερα στη σειρά ονομάστηκε Στοκχόλμη. Το σύνδρομο Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική αντίδραση ενός θύματος που μοιράζεται μια θετική συσχέτιση με τον εισβολέα του. Αυτό είναι ένα παράδειγμα δεσμού τραύματος.

Άλλα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν το να είσαι σε μια καταχρηστική σχέση ή να ακολουθείς έναν ηγέτη ή μια συγκεκριμένη λατρεία. Οι δεσμοί τραυματισμού είναι δεσμοί που σχηματίζονται μεταξύ ενός κακοποιημένου ατόμου και του θύτη. Για υγιή ψυχική υγεία και ευεξία, είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε αυτούς τους τραυματικούς δεσμούς. Ο ψυχίατρος Dr Pavana S μιλά στο Health Shots, επισημαίνοντας τους τύπους δεσμών τραύματος και πώς να τους σπάσετε.

Τι είναι ο δεσμός τραυματισμού;

Ο δεσμός τραυματισμού αναφέρεται σε έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που σχηματίζεται μεταξύ ατόμων που έχουν βιώσει έντονες, συχνά τραυματικές καταστάσεις, και του ατόμου που τους προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις. «Αυτοί οι δεσμοί μπορεί να προκύψουν σε μια ποικιλία σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρομαντικών συνεργασιών, των οικογενειακών δεσμών, των φιλιών ή ακόμα και με τους κακοποιούς. Χαρακτηρίζονται από μια περίπλοκη σύνδεση συναισθημάτων όπως ο φόβος, η εξάρτηση, η πίστη και μια διαστρεβλωμένη αίσθηση προσκόλλησης», εξηγεί ο Δρ Pavana.

Διαφορετικές πτυχές του δεσμού τραύματος

Σίγουρα όλοι οι δεσμοί τραυματισμού έχουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

1. Κυκλική φύση

Ο δεσμός τραυματισμού ακολουθεί συχνά ένα κυκλικό μοτίβο, όπου οι περίοδοι έντονης συναισθηματικής εγγύτητας και δεσμού διανθίζονται με επεισόδια σύγκρουσης, κακοποίησης ή προδοσίας. Αυτός ο κύκλος μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα απρόβλεπτου και να κρατήσει τα άτομα παγιδευμένα στη σχέση.

Διαβάστε επίσης

7 κακές συνήθειες ραντεβού που πρέπει να εγκαταλείψετε για μια υγιή σχέση

2. Ανισορροπία ισχύος

Ο δεσμός τραυματισμού συχνά περιλαμβάνει μια ανισορροπία δύναμης, κατά την οποία ένα άτομο έχει σημαντικό έλεγχο ή επιρροή πάνω στο άλλο. Αυτή η δυναμική δύναμης μπορεί να διαιωνίσει συναισθήματα ανικανότητας και εξάρτησης, καθιστώντας δύσκολο για το θύμα να απελευθερωθεί από τον δεσμό.

Ένας άντρας και μια γυναίκα τσακώνονται.
Ένα παράδειγμα δεσμού τραύματος είναι μια κακή σχέση και η αδυναμία να χωρίσετε. Η εικόνα παρέχεται από: Pexels

Βασικά σημάδια δεσμού τραύματος

1. Έντονο συναισθηματικό δέσιμο

Τα άτομα που συνδέονται με τραύμα συχνά αισθάνονται βαθιά συνδεδεμένα με τον θύτη τους ή το άτομο με το οποίο έχουν σχέση, ακόμα κι αν έχουν υποστεί βλάβη ή κακοποίηση.

2. Δυσκολία αποχώρησης από τη σχέση

Τα θύματα μπορεί να δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τη σχέση, ακόμα κι αν αναγνωρίζουν την επιβλαβή δυναμική.

Διαβάστε επίσης: Ο σωστός τρόπος για να χωρίσετε με έναν τοξικό σύντροφο: ένας ψυχίατρος δίνει τις συμβουλές του

3. Εξορθολογίστε την κατάχρηση

Μπορεί να εκλογικεύουν ή να ελαχιστοποιούν την καταχρηστική συμπεριφορά του άλλου ατόμου, κατηγορώντας τον εαυτό τους ή πιστεύοντας ότι οι πράξεις του θύτη είναι δικαιολογημένες.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

4. Απομόνωση από συστήματα υποστήριξης

Οι κακοποιοί μπορεί να χειραγωγήσουν τα θύματα ώστε να απομονωθούν από τους φίλους, την οικογένεια ή άλλες πηγές υποστήριξης, ενισχύοντας περαιτέρω τον δεσμό. Συχνά, καταλήγουν σε μια τοξική σχέση και δεν μπορούν να βγουν από αυτήν.

Γιατί αναπτύσσονται δεσμοί τραυματισμού;

Οι δεσμοί τραυματισμού αναπτύσσονται λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Επανειλημμένη έκθεση σε τραύμα

Τα άτομα που βιώνουν τραύμα ή συνεχιζόμενη κακοποίηση μπορεί να αναπτύξουν δεσμούς με τους κακοποιούς τους ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

2. Ανάγκες προσκόλλησης

Άτομα με ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες ή ανασφαλή στυλ προσκόλλησης μπορεί να είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν δεσμούς τραυματισμού αναζητώντας επικύρωση και σύνδεση.

3. Χειρισμός και έλεγχος

Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν συχνά τακτικές όπως γκάζι, βομβαρδισμό αγάπης και διακοπτόμενη ενίσχυση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τα θύματά τους, καλλιεργώντας ένα αίσθημα εξάρτησης και πίστης.

Η αντίδραση κατάψυξης είναι μια κοινή αντίδραση στο τραύμα. “Εδώ είναι όπου τα άτομα αισθάνονται ακινητοποιημένα ή παράλυτα μπροστά στον αντιληπτό κίνδυνο”, λέει ο Δρ. Pavana. Είναι ένας από τους ενστικτώδεις μηχανισμούς επιβίωσης του σώματος, σχεδιασμένος να προστατεύει από περαιτέρω βλάβες ελαχιστοποιώντας την κίνηση και προσελκύοντας λιγότερη προσοχή.

Πώς να σπάσετε έναν τραυματικό δεσμό;

Η διακοπή ενός τραυματισμένου δεσμού απαιτεί προσεκτικά και σκόπιμα βήματα για την ανάκτηση της αυτονομίας και τη δημιουργία πιο υγιών δυναμικών σχέσεων. Εδώ είναι μερικά βασικά βήματα:

1. Αναγνωρίστε την πραγματικότητα

Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι η σχέση είναι ανθυγιεινή και επιβλαβής και αναγνωρίστε τον αντίκτυπο που είχε στην ευημερία σας.

2. Ζητήστε βοήθεια

Απευθυνθείτε σε έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μπορούν να προσφέρουν επικύρωση, ενσυναίσθηση και πρακτική βοήθεια.

Ένα κορίτσι που κλαίει με μια φίλη ή τον σύντροφό της.
Η υποστήριξη προς τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντική για να σπάσει ένας τραυματικός δεσμός. Η εικόνα παρέχεται από: Pexels

3. Θέστε όρια

Καθορίστε ξεκάθαρα όρια με το άτομο με το οποίο ασχολείστε και επικοινωνήστε με σθεναρά τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.

4. Εστιάστε στην αυτοφροντίδα

Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης που υποστηρίζουν τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική σας ευεξία, όπως η άσκηση, η επίγνωση, τα χόμπι και οι τεχνικές χαλάρωσης.

5. Δημιουργήστε ένα σχέδιο ασφαλείας

Αναπτύξτε ένα σχέδιο ασφάλειας που περιγράφει τα βήματα που πρέπει να λάβετε για να προστατευθείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κλιμάκωσης της κατάχρησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πόρους όπως καταφύγια ή γραμμές βοήθειας.

6. Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Καλλιεργήστε συνδέσεις με υποστηρικτικά άτομα και κοινότητες που μπορούν να παρέχουν ενθάρρυνση, επικύρωση και υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία θεραπείας.

7. Αναζητήστε θεραπεία και θεραπεία

Συμμετέχετε σε θεραπεία ή συμβουλευτική για να εξερευνήσετε το υποκείμενο τραύμα, να αντιμετωπίσετε αρνητικές πεποιθήσεις και πρότυπα και να αναπτύξετε πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και δεξιότητες σχέσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *