December 23, 2024

Καρδιακός ρυθμός: μάθετε τι είναι φυσιολογικό και επικίνδυνο

Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ένα σημαντικό μέτρο της ευημερίας σας. Αλλά αν χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.

Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ένα θεμελιώδες μέτρο της καρδιαγγειακής υγείας. Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αλλάξει από γρήγορο σε αργό, ανάλογα με το τι κάνετε ή αισθάνεστε οποιαδήποτε στιγμή. Το άγχος, οι ορμόνες, η καφεΐνη και η σωματική σας δραστηριότητα είναι από τους λίγους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ξέρετε όμως τι είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και πότε ο καρδιακός σας ρυθμός είναι σημάδι κινδύνου; Επιτρέψτε μας να σας πούμε για τον καρδιακό ρυθμό και πώς να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή.

Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός;

Ο καρδιακός ρυθμός, μετρημένος σε παλμούς ανά λεπτό (bpm), υποδεικνύει τον ρυθμό με τον οποίο η καρδιά σας συστέλλεται και αντλεί αίμα σε όλο σας το σώμα. Λειτουργεί ως ζωτικός δείκτης της συνολικής υγείας της καρδιάς και του επιπέδου φυσικής κατάστασης, λέει ο επεμβατικός καρδιολόγος Δρ Abhijit Borse. Αν θέλετε να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, βρείτε πρώτα τον σφυγμό σας.

Ο έλεγχος του σφυγμού σας στον καρπό σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό. Απλώς κρατήστε δύο από τα δάχτυλά σας ανάμεσα στο οστό και τον τένοντα πάνω από την ακτινωτή αρτηρία σας. Βρίσκεται στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού σας. Αφού λάβετε τον παλμό σας, μετρήστε τον αριθμό των παλμών σε 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε τον επί τέσσερα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τον καρδιακό σας ρυθμό ανά λεπτό.

Μια γυναίκα που κρατά ένα μοντέλο ανατομικής καρδιάς
Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένας ζωτικός δείκτης της συνολικής υγείας της καρδιάς. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Τι είναι ο μέσος καρδιακός ρυθμός;

Για τους περισσότερους ενήλικες, ένας καρδιακός ρυθμός μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό θεωρείται φυσιολογικός, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ωστόσο, μεμονωμένοι παράγοντες όπως η ηλικία, η φυσική κατάσταση και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορούν να επηρεάσουν αυτό το σημείο αναφοράς. Για παράδειγμα, αθλητές και άτομα σε άριστη φυσική κατάσταση μπορεί να έχουν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, κάτι που υποδηλώνει υγιή καρδιά, εξηγεί ο ειδικός.

Τι είναι ο επικίνδυνος καρδιακός ρυθμός;

Ένας επικίνδυνα υψηλός καρδιακός ρυθμός, που ονομάζεται ταχυκαρδία, εμφανίζεται όταν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, ξεπερνώντας τους 110 έως 120 bpm σε ηρεμία. Έχει βρεθεί ότι ένας καρδιακός ρυθμός ηρεμίας κοντά στους 100 bpm ή υψηλότερος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ανακαλύφθηκε σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart. Η καρδιαγγειακή υγεία περίπου 3.000 ατόμων μελετήθηκε για 16 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υψηλός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας βρέθηκε να συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο σωματικό βάρος και φυσική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Αυτό το Holi, πρόσεχε τι τρως αν έχεις τροφικές αλλεργίες!

Ένας ασυνήθιστα αργός καρδιακός ρυθμός, γνωστός ως βραδυκαρδία, σημαίνει επίσης ότι η καρδιά σας δεν είναι υγιής εάν πέσει κάτω από 40 έως 50 bpm σε ηρεμία, λέει ο Δρ Borse.

Τι προκαλεί έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό;

Ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Υποκείμενες καρδιακές παθήσεις όπως αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή αφυδάτωση.
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών.
  • Χρόνιο στρες, άγχος ή κρίσεις πανικού.
  • Κατανάλωση διεγερτικών όπως η καφεΐνη.
  • Γενετικές προδιαθέσεις ή συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό;

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε:

  • Επίμονος υψηλός ή χαμηλός καρδιακός ρυθμός.
  • Πόνος στο στήθος, δυσφορία ή πίεση.
  • Ζάλη, λιποθυμία ή ζάλη.
  • Δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.
  • Ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία.
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή αίσθημα παλμών.

Μια έγκαιρη αξιολόγηση από γιατρό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των υποκείμενων προβλημάτων και στην έναρξη κατάλληλων παρεμβάσεων για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Μια γυναίκα με τα χέρια της στην καρδιά της
Τρώτε θρεπτικές τροφές για υγιή καρδιακό ρυθμό. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Ποιοι είναι μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε έναν υγιή καρδιακό ρυθμό;

Για να διατηρήσετε έναν υγιή καρδιακό ρυθμό και να προωθήσετε την καρδιαγγειακή ευεξία, εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε τις ακόλουθες πρακτικές τρόπου ζωής:

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

  • Κάντε τακτικές αερόβιες ασκήσεις, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία, για να ενισχύσετε τον καρδιακό μυ και να βελτιώσετε τη συνολική καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση.
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου.
  • Κάντε διαλογισμό ή γιόγκα για να μειώσετε τον αντίκτυπο του στρες στον καρδιακό ρυθμό και τη γενική σας ευεξία.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα καπνού και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος μέσω του ελέγχου των μερίδων, της προσεκτικής διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας για να μειώσετε την πίεση στην καρδιά και να βελτιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά της.
  • Παρακολουθήστε και διαχειριστείτε υποκείμενες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού για την πρόληψη επιπλοκών που μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό.

Η κατανόηση και η παρακολούθηση του καρδιακού σας παλμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης καρδιαγγειακής υγείας. Υιοθετώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και αναζητώντας ιατρική φροντίδα εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να θρέψετε την καρδιά σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *