Ένας κοινωνιοπαθής είναι ένα άτομο που πάσχει από μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που το κάνει να αγνοεί εντελώς το σωστό και το λάθος.
Ένας κοινωνιοπαθής πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία ένα άτομο δεν ενδιαφέρεται πολύ για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Ακόμα κι αν κάνουν κάτι λάθος, δεν έχουν τύψεις και δεν έχουν τύψεις. Ο παραπλανητικός, παρορμητικός, επιθετικός και η ανικανότητα συμμόρφωσης με τους κοινωνικούς κανόνες είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να καθορίσουν έναν κοινωνιοπαθή.
Βλέπουμε ότι και οι σοβαροί κοινωνιοπαθείς αγνοούν το νόμο. Η συμπεριφορά τους μπορεί να χαρακτηριστεί ασταθής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποφέρουν ακόμη και από κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ. Οι κοινωνιοπαθείς συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο χώρο εργασίας. Η Health Shots απευθύνθηκε στον κλινικό ψυχολόγο Roshni Sodhi Abbi για να καταλάβει ποιος είναι ο κοινωνιοπαθής και ποια είναι η θεραπεία.
Ποιος είναι κοινωνιοπαθής;
Ένα άτομο που πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας αναφέρεται συχνά ως κοινωνιοπαθητικός. «Το βασικό χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας είναι ένα διάχυτο μοτίβο περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων που ξεκινά από την παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή», εξηγεί η Abbi.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν κοινωνιοπαθή και έναν ψυχοπαθή;
Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν κοινωνιοπαθή και έναν ψυχοπαθή. Κλινικά, αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς που σχετίζεται με την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας έχει επίσης ονομαστεί ψυχοπάθεια, κοινωνιοπάθεια ή διαταραχή αποκοινωνικής προσωπικότητας. «Ωστόσο, η μόνη μικρή διαφορά μεταξύ της χρήσης αυτών των όρων μπορεί να σχετίζεται με το επίπεδο προσαρμογής στην κοινωνία. Επιπλέον, ο όρος ψυχοπάθεια έχει συσχετιστεί συχνά με το πλαίσιο του εγκλήματος», εξηγεί ο Abbi.
Διαβάστε επίσης: Αντικοινωνικός, Ακοινωνικός ή Εσωστρεφής: Είναι η κοινωνική σας αδεξιότητα σημάδι προβλήματος;
Διαβάστε επίσης
Ο εγκέφαλος μπορεί να σχεδιαστεί διαφορετικά στις δύο συνθήκες. Οι κοινωνιοπαθείς βιώνουν αυξημένη νευρωνική λειτουργία σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, κάτι που επηρεάζει την ηθική τους, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Direct.
Σημάδια ότι είσαι κοινωνιοπαθής
Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί από τα ακόλουθα σημάδια:
1. Μη συμμόρφωση με τους κανόνες
Οι κοινωνιοπαθείς επιδεικνύουν την αδυναμία τους να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη νομική συμπεριφορά. Μπορεί να υπάρξουν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις παραβίασης νόμων και κανονισμών.
2. Καμία ειλικρίνεια
Ένα αίσθημα εξαπάτησης παρατηρείται στους κοινωνιοπαθείς. Αυτό εκδηλώνεται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων ψεύδους, χρήσης ψευδωνύμων ή εξαπάτησης άλλων για προσωπικό όφελος ή ευχαρίστηση.
3. Παρορμητικός
Οι κοινωνιοπαθείς έχουν χαμηλό κατώφλι για παρορμητικότητα και δυσκολεύονται να προγραμματίσουν τις συνέπειες των δικών τους πράξεων.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
4. Προβλήματα συμπεριφοράς
Η ευερεθιστότητα και οι εκδηλώσεις επιθετικότητας είναι κοινά χαρακτηριστικά ενός κοινωνιοπαθή. Αυτό αντανακλάται συχνά σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις καυγάδων ή σωματικών επιθέσεων.
5. Καμία συμπόνια
Η απερίσκεπτη αδιαφορία για την ασφάλεια και την ευημερία του εαυτού ή των άλλων είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των κοινωνιοπαθών.
6. Δεν θα αναλάβω την ευθύνη
Σε όλους τους κοινωνιοπαθείς υπάρχουν ενδείξεις σταθερής έλλειψης ευθυνών, δυσκολίας διατήρησης συνεπούς εργασιακής συμπεριφοράς ή εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.
7. Χωρίς ενοχές ή τύψεις
Υπάρχει έλλειψη τύψεων ή ενοχής, με αίσθημα αδιαφορίας για το ότι πληγώθηκε, κακομεταχειρίστηκε ή έκλεψε άλλο άτομο, συχνά προσπαθώντας να δώσει λογικές εξηγήσεις για να το δικαιολογήσει.
Ποια είναι τα αίτια της κοινωνιοπάθειας;
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ή την ευαισθησία ενός ατόμου να αναπτύξει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που προέρχονται από την παιδική του ηλικία. Η χημεία του εγκεφάλου καθώς και τα γονίδια μπορεί να έχουν σημασία, αλλά τα στυλ ανατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνιοπάθεια. Εάν ένα παιδί δεν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ως παιδί, μπορεί να μεγαλώσει νιώθοντας την ανάγκη να προστατεύσει τον εαυτό του και να καταλήξει να μην έχει συμπόνια για τους άλλους. «Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας που να μπορεί να συσχετιστεί με μια τέτοια διαταραχή προσωπικότητας», λέει ο Abbi.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, το τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει προοδευτικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αντικοινωνική συμπεριφορά που μπορεί να διαταράξει τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της κοινωνιοπάθειας;
Η διάγνωση της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας είναι παρόμοια με αυτή οποιασδήποτε άλλης ψυχικής ασθένειας. Αυτό απαιτεί συνάντηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει τυποποιημένα ψυχολογικά τεστ καθώς και κλινική κρίση.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κοινωνιοπάθεια;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας, η θεραπεία για την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει πρωτίστως τον ρόλο της ψυχοθεραπείας. «Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στο να βοηθήσουν το άτομο να εντοπίσει και να αλλάξει δυσλειτουργικά πρότυπα γνωστικής και συμπεριφοράς. Επιπλέον, τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και των συμπεριφορών», λέει ο Abbi.