December 22, 2024

Μια σύνδεση μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και θρόμβων αίματος

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο συνθηκών.

Οι θρόμβοι αίματος ή οι ζελατινώδεις μάζες μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αν και οι θρόμβοι αίματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων και καθιστικού τρόπου ζωής, η ελκώδης κολίτιδα, μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), μπορεί επίσης να εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους. Η χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό θρόμβων λόγω αυξημένων επιπέδων παραγόντων πήξης. Επομένως, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως πρήξιμο ή ερυθρότητα των ποδιών, που μπορεί να σηματοδοτούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μια επικίνδυνη κατάσταση πήξης. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τη σχέση μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και θρόμβων αίματος.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), μαζί με τη νόσο του Crohn (CD). Σε αντίθεση με το CD, το οποίο μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα, η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει κυρίως το κόλον και το ορθό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και έλκη στην πιο εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. «Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια (συχνά αιματηρή), κράμπες, φούσκωμα και απώλεια βάρους. Έχει βρεθεί ότι ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στην UC», εξηγεί Δρ Meghraj Ingle, σύμβουλος γαστρεντερολογίας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές γιατί ορισμένες ανοσοαποκρίσεις στοχεύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας έτσι εντερική φλεγμονή.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού. Ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους παράγοντες πήξης του αίματος και στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους στην ανάπτυξη θρόμβων. Μια ανασκόπηση του 2022 από το Multidriving Digital Publishing Institute τόνισε αρκετές μελέτες που δείχνουν υψηλή πιθανότητα θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με IBD. Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε ένα αγγείο, αποσπάται και εμποδίζει τη ροή ενός άλλου αγγείου.

πεπτικό πρόβλημα
Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί πεπτικά προβλήματα! Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT). Ακόμη και μετά τον υπολογισμό άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου, όπως οι υπάρχουσες συνθήκες υγείας ή η χρήση φαρμάκων, η ομάδα IBD εξακολουθούσε να έχει 80% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος από τις ομάδες ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Ελκώδης κολίτιδα που συνδέεται με ακανόνιστες περιόδους: συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε!

Διαβάστε επίσης

Οι 7 καλύτερες μάσκες N95 για προστασία από μολύνσεις και ρύπανση

«Επιπλέον, τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα (UC) συχνά εμφανίζουν εξάρσεις κατά τις οποίες η φλεγμονώδης διαδικασία παρουσιάζει διακυμάνσεις, συμβάλλοντας στον κίνδυνο θρόμβων. Εκτός από αυτό, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση της UC, όπως τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος», λέει ο Δρ. Αγγλικά.

Γιατί οι θρόμβοι αίματος είναι προβληματικοί;

Οι θρόμβοι αίματος είναι προβληματικοί επειδή μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Όταν σχηματίζεται θρόμβος σε ένα αιμοφόρο αγγείο, μπορεί να εμποδίσει τη δίοδο του αίματος στα ζωτικά όργανα, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς ή ανεπάρκεια οργάνων. Στις αρτηρίες, οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά, διακόπτοντας την παροχή αίματος στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Στις φλέβες, μπορεί να προκαλέσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) ή πνευμονική εμβολή (PE), δύο δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Επιπλέον, οι θρόμβοι μπορούν να σπάσουν και να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλώντας μπλοκαρίσματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 6 λεπτά από θρόμβο αίματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία για την πρόληψη επιπλοκών και πιθανού θανάτου.

Άλλες αιτίες και παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος

Οι θρόμβοι αίματος, που ιατρικά ονομάζονται θρόμβωση, συμβαίνουν όταν το αίμα πυκνώνει και σχηματίζει μια συστάδα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παθολογιών που συνδέονται με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, όπως:

  • Επιβράδυνση της ροής του αίματος λόγω παρατεταμένης καθίσματος
    Τραυματισμοί ή χειρουργικές επεμβάσεις
  • Ιατρικές καταστάσεις (όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα)
  • Γένοβα
  • Κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή
  • Ευσαρκία
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Ορμονικές διακυμάνσεις
  • Εγκυμοσύνη και αντισυλληπτικά χάπια
  • Αφυδάτωση
  • Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα ελκώδους κολίτιδας: Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Γραφική αναπαράσταση θρόμβου αίματος
Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να είναι προβληματικοί. Ευγένεια εικόνας: Freepik

Τα αντιπηκτικά φάρμακα γενικά συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του 2014 από την Canadian Association of Gastroenterology, αυτά τα φάρμακα προτείνονται για ασθενείς με IBD μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, όχι για την καθημερινή πρόληψη θρόμβων αίματος. Γι’ αυτό, πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να αναζητάτε βοήθεια για να αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος μακροπρόθεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *