Μια νευρική κρίση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε στην καθημερινή ζωή. Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση νευρικού κλονισμού.
Μερικές φορές στη ζωή, οι καταστάσεις γίνονται τόσο συναισθηματικά και σωματικά συντριπτικές που καταρρέεις κάτω από την πίεση και καταλήγεις να πάθεις νευρικό κλονισμό. Γνωστή και ως ψυχική ή συναισθηματική κατάρρευση, η νευρική κρίση είναι μια περίοδος έντονης ψυχολογικής δυσφορίας που μπορεί να βλάψει σημαντικά την ικανότητά σας να λειτουργείτε σωστά λόγω του υπερβολικού στρες και της κακής ποιότητας ύπνου. Ας εξηγήσουμε την έννοια της νευρικής κρίσης και τι να κάνετε αν σας χτυπήσει.
Τι είναι ο νευρικός κλονισμός;
Ο νευρικός κλονισμός δεν είναι κλινικός όρος, αλλά μια απλή περιγραφή μιας σοβαρής κρίσης ψυχικής υγείας, λέει η ψυχολόγος Neha Dutt. Συνήθως περιλαμβάνει την ξαφνική εμφάνιση υπερβολικού στρες, συναισθημάτων και αδυναμίας αντιμετώπισης, που οδηγεί σε σημαντική διαταραχή στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί κανονικά. Η διάρκεια μιας νευρικής κρίσης ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα άτομα, τη σοβαρότητα της κρίσης και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Μπορεί να διαρκέσει για λίγες ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η διάγνωση μιας νευρικής κρίσης βασίζεται συνήθως σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Θα υπάρξει ενδελεχής αξιολόγηση των συμπτωμάτων, του ιατρικού ιστορικού και τυχόν υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός νευρικού κλονισμού;
Μπορεί να κλάψετε αν έχετε νευρικό κλονισμό. Το άγχος, σε συνδυασμό με την κούραση και την έλλειψη ύπνου, μπορεί να σας κάνει να θέλετε να κλάψετε περισσότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Sage Journals. Άλλα συμπτώματα μιας νευρικής κρίσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Έντονο άγχος
- Κρίσεις πανικού
- Υπερβολικό άγχος
- Συναισθηματικό μούδιασμα ή αϋπνία από αποκόλληση ή υπερβολικό ύπνο
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Απώλεια όρεξης ή υπερκατανάλωση τροφής
- Αποχώρηση από κοινωνικές δραστηριότητες
- Αισθήματα απελπισίας ή απελπισίας Σκέψεις αυτοτραυματισμού
Ποιες είναι οι αιτίες ενός νευρικού κλονισμού;
Οι νευρικές καταστροφές μπορεί να προκληθούν από έναν συνδυασμό στρεσογόνων παραγόντων, όπως:
Διαβάστε επίσης
- Χρόνιο στρες
- Τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο ή η ανεργία
- Υποκείμενες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές
- Κατάχρηση ουσιών
- Υπερβολικές ευθύνες
- Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
- Κακές δεξιότητες αντιμετώπισης.
Τι να κάνετε αν είστε στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού;
Αν νομίζετε ότι είστε στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, κάντε τα εξής:
1. Τάιμ άουτ
Εάν συμμετέχετε ενεργά σε μια κατάσταση που είναι πολύ αγχωτική για εσάς, πάρτε το χρόνο σας. Απομακρύνετε τον εαυτό σας από αυτό το περιβάλλον και αφήστε τον χρόνο να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα σας.
2. Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Κλείστε το στόμα σας και χρησιμοποιήστε τη μύτη σας για να αναπνεύσετε βαθιά. Κρατήστε για δύο δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά. Κάντε αυτό μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, προτείνει ο Dutt.
3. Επισκεφθείτε έναν γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από την κατάσταση. Ένας θεραπευτής ή ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια σωστή διάγνωση και να σας παρέχει τις σωστές θεραπευτικές επιλογές. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας ομιλίας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την επίλυση υποκείμενων προβλημάτων, εάν υπάρχουν, και στη συνέχεια να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης.
4. Σύστημα υποστήριξης
Απευθυνθείτε σε μέλη της οικογένειας ή φίλους που θα σας καταλάβουν και θα σας προσφέρουν άνεση σε στρεσογόνες στιγμές. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε με ομάδες υποστήριξης.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
5. Εξετάστε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής
Εάν ένας ψυχίατρος συνταγογραφήσει φάρμακα για εσάς, μπορείτε να το πάρετε. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.
Πώς να υποστηρίξετε ένα άτομο που βιώνει νευρικό κλονισμό;
Εάν δεν είστε εσείς, η οικογένεια ή οι φίλοι σας μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.
- Δώστε τους έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους χωρίς να φοβούνται την κριτική.
- Βοηθήστε τα με τις καθημερινές τους εργασίες ή ευθύνες για να απαλύνετε λίγο το άγχος τους.
- Προτείνετε θεραπεία ή ψυχιατρική αξιολόγηση και προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε στα ραντεβού εάν είναι απαραίτητο.
- Η ανάκαμψη απαιτεί χρόνο και μπορεί να προκύψουν αναποδιές, επομένως προσφέρετε υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
- Μάθετε περισσότερα για θέματα ψυχικής υγείας και επιλογές θεραπείας για να κατανοήσετε καλύτερα τις εμπειρίες και τις ανάγκες τους.
- Η υποστήριξη σε κάποιον που βιώνει ψυχική κατάρρευση μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυμένη, επομένως δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας και αναζητήστε βοήθεια εάν χρειαστεί.
Πώς να αποτρέψετε τον νευρικό κλονισμό;
Δεν είναι πάντα δυνατό να αποτραπεί μια νευρική κρίση, αλλά ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου:
- Ασκήστε τακτικά τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
- Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.
- Δημιουργήστε ισχυρά δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης.
- Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες για να αποφύγετε την υπερένταση.
- Μάθετε να λέτε όχι σε υπερβολικές απαιτήσεις και μοιράζεστε εργασίες με άλλους όποτε είναι δυνατόν.
Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από νευρικό κλονισμό, αλλά το μόνο που έχει σημασία είναι πώς αντιμετωπίζετε το άγχος.