December 23, 2024

Νόσος Πάρκινσον: 7 παράγοντες του τρόπου ζωής που επιδεινώνουν την ασθένεια

Την Παγκόσμια Ημέρα του Πάρκινσον, μάθετε για τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον ενός ατόμου.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια κατάσταση που προκαλεί προβλήματα με την κίνηση, τον ύπνο, την ψυχική υγεία και άλλα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν θεραπείες και φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων όπως τρόμος, δυσκολία στην ομιλία και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις. Ορισμένα πράγματα ή συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων σε άτομα με αυτό το πρόβλημα υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πάρκινσον, που πραγματοποιείται στις 11 Απριλίου, εξηγούμε τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Αυτό συμβαίνει όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, ειδικά στη μέλαινα ουσία, σταδιακά καταρρέουν ή πεθαίνουν, εξηγεί ο νευροχειρουργός δρ Αντίτια Γκούπτα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή απαραίτητο για τον συντονισμό των κινήσεων. Καθώς τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον εμφανίζουν τρόμο, ακαμψία, βραδύτητα των κινήσεων και διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού.

Ένα παιδί που κρατά το χέρι μιας γιαγιάς με νόσο του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Η ακριβής αιτία της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο. Επιπλέον, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, με τους περισσότερους ανθρώπους να διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 60 ετών, εξηγεί ο ειδικός.

Ποια είναι τα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον;

Τα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

  • Τρόμος, ειδικά στα χέρια, τα χέρια ή τα πόδια.
  • Δυσκαμψία ή ακαμψία των μυών.
  • Βραδυκινησία ή βραδύτητα των κινήσεων.
  • Αστάθεια στάσης που οδηγεί σε προβλήματα ισορροπίας.
  • Αλλαγές στην ομιλία, τη γραφή ή την έκφραση του προσώπου.
  • Κατάθλιψη.
  • Ανησυχία
  • Διαταραχές ύπνου.

Τι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Πάρκινσον;

Τα ακόλουθα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα:

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης και απώλεια βάρους: να γιατί οι διαβητικοί μπορούν να χάσουν βάρος ακούσια

1. Στρες

Η φυσική αντίδραση του σώματος στο στρες περιλαμβάνει αυξημένη μυϊκή ένταση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να επιδεινώσει τον τρόμο και την ακαμψία σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, λέει ο ειδικός. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η επίγνωση, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των επιπτώσεων προωθώντας ένα πιο ήρεμο νευρικό σύστημα.

2. Έλλειψη ύπνου

Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος διαταράσσει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένη κόπωση και επιδεινωμένα κινητικά συμπτώματα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η καθιέρωση καλών πρακτικών υγιεινής ύπνου και η θεραπεία υποκείμενων διαταραχών ύπνου με τη βοήθεια ενός γιατρού είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

3. Ασθένεια ή μόλυνση

Οποιαδήποτε ασθένεια ή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο στρες στο σώμα, προκαλώντας προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στις λοιμώξεις μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή, επηρεάζοντας δυνητικά τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και επιδεινώνοντας τα κινητικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να αντιμετωπίζουν έγκαιρα οποιαδήποτε ασθένεια ή λοίμωξη και να παραμείνουν σε εγρήγορση για τη διατήρηση της συνολικής τους υγείας.

4. Πρόγραμμα φαρμάκων ή δοσολογία

Ο σωστός χρόνος και η σωστή δοσολογία των φαρμάκων είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Διακυμάνσεις στον έλεγχο των συμπτωμάτων μπορεί να προκύψουν εάν τα φάρμακα δεν λαμβάνονται όπως συνταγογραφούνται, οδηγώντας σε περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων που ονομάζονται επεισόδια «off», λέει ο Δρ Γκούπτα.

Γυναίκα με νόσο του Πάρκινσον παίρνει φάρμακα
Πάρτε τα φάρμακά σας εγκαίρως εάν έχετε νόσο του Πάρκινσον. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

5. Κακή διατροφή

Ο υποσιτισμός ή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων και τη γενική υγεία, επιδεινώνοντας δυνητικά τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής με θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για το Πάρκινσον.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

6. Αδράνεια

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει σε μυϊκή δυσκαμψία και αδυναμία, επιδεινώνοντας τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η τακτική άσκηση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας, της ισορροπίας και της συνολικής φυσικής λειτουργίας. Η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα προάγει επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους που συνήθως βιώνουν τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

7. Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Φάρμακα όπως αντιψυχωσικά, αντιεμετικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης ή να επιδεινώσουν τα κινητικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, Citalopram, που χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Parkinsonism & Related Disorders, ένα άτομο με νόσο του Πάρκινσον παρουσίασε επιδείνωση της κινητικής κατάστασης λίγο μετά τη συμπερίληψη της σιταλοπράμης στη λίστα φαρμάκων του.

Πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

Η διαχείριση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων, φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής, λέει ο ειδικός.

  • Τα φάρμακα στοχεύουν να αυξήσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ή να μιμηθούν τα αποτελέσματά της, βοηθώντας στην ανακούφιση των κινητικών συμπτωμάτων.
  • Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας και άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα, την ευελιξία και την ισορροπία.
  • Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ομιλίας και κατάποσης.
  • Οι ομάδες υποστήριξης και η συμβουλευτική μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νόσου του Πάρκινσον.

Η τακτική παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των σχεδίων θεραπείας όπως απαιτείται και την αντιμετώπιση τυχόν εμφανιζόμενων συμπτωμάτων ή επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *