December 23, 2024

πώς μπορώ να ξέρω αν παράγω αρκετό γάλα για να θηλάσω;

Αναρωτιέστε αν παράγετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε το μωρό σας; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ανεπαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των νέων μητέρων, που συχνά οδηγεί σε συναισθήματα άγχους και ανεπάρκειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η ερώτηση δεν αντικατοπτρίζει αποκλειστικά την ικανότητα της μητέρας να φροντίζει το παιδί της. Παράγοντες όπως το άγχος, η ανεπαρκής διατροφή και ορισμένα φάρμακα μπορούν όλοι να συμβάλουν στη χαμηλή παροχή γάλακτος. Η λήψη συμπληρωμάτων με φόρμουλα ή η αναζήτηση βοήθειας από συμβούλους γαλουχίας δεν θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία αλλά μάλλον απαραίτητο βήμα για τη διασφάλιση της ευημερίας της μητέρας και του μωρού. Εδώ, ο ειδικός απαντά σε ορισμένες ζωτικής σημασίας ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό.

Πώς καταλαβαίνετε εάν το μωρό χρειάζεται να θηλάσει;

Η συχνότητα των ταϊσμάτων του μωρού δίνει σήμα στο σώμα να παράγει περισσότερο γάλα μετά από κάθε τάισμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα βρέφη επικοινωνούν κλαίγοντας αφού δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους με άλλο τρόπο. Εάν το μωρό σας κλαίει συνεχώς και φαίνεται να θέλει πάντα να θηλάσει, θα πρέπει να το λάβετε αυτό ως σήμα ότι θέλει να θηλάσει. Ωστόσο, η πείνα δεν είναι ο μόνος λόγος για το κλάμα τους. Μπορεί επίσης να κλαίνε όταν πρέπει να ρέψουν, όταν χρειάζονται αλλαγή πάνας ή απλά να αναζητούν παρηγοριά από το να κρατιούνται.

Διαβάστε επίσης: 5 επιπλοκές του θηλασμού που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες

Συμβουλές θηλασμού για εργαζόμενες γυναίκες
Το μωρό κλαίει συνήθως όταν πεινάει. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Σημάδια ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα

  • Το μωρό παίρνει βάρος από 100 έως 140 γραμμάρια την εβδομάδα.
  • Το μωρό σας φαίνεται χαρούμενο και χαλαρό μετά το τάισμα.
  • Ο αριθμός των ούρων είναι περισσότερες από 7 φορές σε 24 ώρες από την 7η ημέρα γέννησης.
  • Το μωρό σας παραμένει ενεργό και χαρούμενο.
  • Στραγγίζουμε καλά και δεν έχουν βαρύτητα ή σκληρότητα.

Είναι καλύτερο να δίνεται φόρμουλα αν δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή γάλακτος;

Τα βρέφη μπορεί να παραμείνουν χορτάτα περισσότερο μετά τη σίτιση με φόρμουλα παρά μετά το θηλασμό. Ωστόσο, η φόρμουλα είναι πιο δύσκολο για το μωρό σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει, με αποτέλεσμα να παραμένει στο στομάχι. Όμως το μωρό αργεί να φάει μετά το γάλα, σε αντίθεση με το θηλασμό.

Η συμπλήρωση με φόρμουλα, νερό ή παρατεταμένη χρήση πιπίλας χωρίς θηλασμό μπορεί να μειώσει την παροχή γάλακτος. Για να προστατεύσετε το γάλα σας, αποφύγετε τη χρήση φόρμουλας, νερού και πιπίλες.

Διαβάστε επίσης

Οι τράπεζες σπέρματος μπορούν να βοηθήσουν τον σύντροφό σας να διατηρήσει την ανδρική γονιμότητα!  Μάθε περισσότερα
σκόνη
Μάθετε εάν η χορήγηση γάλακτος είναι καλή για τα μωρά. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock.

Συμβουλές θηλασμού για νέες μαμάδες

  • Ταΐστε ή αντλήστε συχνότερα, στοχεύστε 10-12 φορές την ημέρα για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος.
  • Ανταποκριθείτε γρήγορα στα σημάδια της πείνας του μωρού σας προσέχοντας για σημάδια όπως να αγγίξετε τα χέρια του στο πρόσωπό του ή να γυρίσετε το κεφάλι του.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε σε καλή θέση για αποτελεσματικό θηλασμό. Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ορθάνοιχτο με βαθιά λαβή και το πηγούνι να αγγίζει το στήθος σας.
  • Αφήστε το μωρό σας να τελειώσει το θηλασμό με φυσικό τρόπο πριν ρέψετε και προσφέρετε το άλλο στήθος εάν είναι απαραίτητο.
  • Κάντε μασάζ στο στήθος σας προς τη θηλή ενώ θηλάζετε για να βοηθήσετε τη ροή του γάλακτος.
  • Η εξαγωγή γάλακτος μετά το θηλασμό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος. Τα στήθη πρέπει να είναι καλά διαμορφωμένα για να επιτρέπουν την επαρκή παραγωγή γάλακτος. Τα σκληρά στήθη και τα στήθη που διαρρέουν μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή παροχή γάλακτος μακροπρόθεσμα λόγω της παρουσίας FIL (μια ουσία που βοηθά στη γαλουχία).

Φροντίστε να παρατηρήσετε τα σημάδια ότι το μωρό σας παίρνει ή δεν παίρνει αρκετό γάλα για να αποφύγετε τις επιπλοκές και να το ταΐσετε πλήρως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *