December 22, 2024

Πώς να ανακουφίσετε την ένταση των μυών: 7 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε

Δυσκολεύεστε να κινηθείτε, να λυγίσετε και να τεντωθείτε; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε πώς να ανακουφίσετε την ένταση των μυών για να βελτιώσετε την ευλυγισία και να απελευθερώσετε τη δυσκαμψία.

Έχετε νιώσει ποτέ τους μύες σας να συσπώνται και να σκληραίνουν, σχεδόν σαν να τους τραβούσαν; Λοιπόν, η ένταση των μυών μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες όπως το άγχος, η υπερβολική εργασία, η αφυδάτωση κ.λπ. Μπορεί να αισθάνεται σαν πόνο ή δυσφορία, που σχετίζεται με ένα αίσθημα σφίξιμο. Η χρόνια μυϊκή ένταση μπορεί ακόμη και να περιορίσει το εύρος της κίνησής σας, καθιστώντας τις απλές κινήσεις δύσκολες. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι οι μυϊκές καταπονήσεις εμφανίζονται μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Αλλά εφόσον γνωρίζετε τι προκαλεί το στρες των μυών και πώς να ανακουφίσετε την ένταση των μυών, θα μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο.

Τι προκαλεί μυϊκή ένταση και ακαμψία;

1. Στρες και άγχος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αλλά το ψυχικό στρες και το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν σωματικά, οδηγώντας σε μυϊκή δυσκαμψία και ένταση. Όταν το σώμα είναι πιεσμένο, απελευθερώνει κορτιζόλη, γνωστή ως ορμόνη του στρες, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των μυών.

2. Κακή στάση του σώματος

Το να περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο ή να στέκεστε με κακή στάση μπορεί να κουράσει τους μύες και να οδηγήσει σε ένταση και ακαμψία, ειδικά στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη.

3. Η υπερβολική άσκηση

Η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα ή η ανύψωση βαριών αντικειμένων χωρίς σωστή φόρμα μπορεί να κουράσει τους μύες, προκαλώντας τους να συστέλλονται και να γίνονται άκαμπτοι.

Καθημερινές Ασκήσεις Αδυνατίσματος
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

4. Αφυδάτωση

Η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκών κράμπες και καταπονήσεις.

Διαβάστε επίσης

7 Συμβουλές για τον έλεγχο των αλλεργιών εσωτερικών χώρων στο σπίτι

5. Έλλειψη κίνησης

Οι παρατεταμένες περίοδοι αδράνειας, όπως το να κάθεστε για πολύ χωρίς διάλειμμα, μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή δυσκαμψία και ένταση.

6. Υποκείμενες παθήσεις υγείας

Καταστάσεις όπως η ινομυαλγία, η αρθρίτιδα και οι μυϊκές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στη χρόνια ένταση και δυσκαμψία των μυών.

7. Τραυματισμός

Ατυχήματα, τραυματισμοί ή μυϊκά τραύματα μπορεί να προκαλέσουν ένταση και ακαμψία ως μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του σώματος.

7 Συμβουλές για να ανακουφίσετε τη μυϊκή ένταση

1. Ασκήσεις διατάσεων

Εάν οι μύες σας πονάνε και δυσκολεύεστε να κινηθείτε, οι τακτικές ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στη βελτίωση της ευλυγισίας. Εστιάστε στο τέντωμα των βασικών μυϊκών ομάδων, όπως ο λαιμός, οι ώμοι, η πλάτη και τα πόδια, ενσωματώνοντας απαλές διατάσεις στη ρουτίνα σας. Αυτό θα βοηθήσει να ζεσταθούν οι μύες και να κινηθούν εύκολα.

2. Μασάζ

Τα υψηλά επίπεδα μυϊκής ακαμψίας και έντασης μπορούν να μειώσουν τη μυϊκή ίνα και να περιορίσουν την κίνηση. «Το μασάζ των μυών σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση των μυών και να προωθήσετε τη χαλάρωση», λέει ο προπονητής υγείας και απώλειας λίπους Jashan Vij. Βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας των μαλακών ιστών έτσι ώστε οι σφιγμένοι μύες να μπορούν να χαλαρώσουν.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

3. Θερμοθεραπεία

Η εφαρμογή θερμότητας σε σφιγμένους μύες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος και στη χαλάρωση των μυών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι θέρμανσης, μια ζεστή πετσέτα ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για να απαλύνετε τις περιοχές της μυϊκής έντασης και δυσφορίας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμικό περιτύλιγμα ή τοπικό θερμικό μασάζ για άμεση ανακούφιση.

υπερτροφές για τις αρθρώσεις
Η θερμοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση για την απελευθέρωση της μυϊκής έντασης. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

4. Κρυοθεραπεία

Η κρύα θεραπεία, όπως η εφαρμογή παγοκύστων ή κρύων κομπρέσων στις πληγείσες περιοχές, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να μουδιάσει την περιοχή για να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με την ένταση των μυών. Φροντίστε να τυλίξετε την παγοκύστη με ένα πανί για να αποφύγετε τη φθορά του δέρματος από την άμεση επαφή με το κρύο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μια κρύα κομπρέσα για να ανακουφίσετε την ενόχληση.

5. Μειώστε το άγχος

Το άγχος είναι η κύρια αιτία μυϊκής έντασης, δυσκαμψίας ή πόνου. Έτσι, για να μειώσετε το άγχος και την ένταση τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα, εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή γιόγκα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε πρακτικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα για να προωθήσετε τη μυϊκή χαλάρωση.

Διαβάστε επίσης: Σφιχτοί μύες; Δοκιμάστε αυτές τις 5 κινήσεις για να απελευθερώσετε την ακαμψία με έναν κύλινδρο αφρού

6. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης και μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία και τη λειτουργία των μυών. Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μυϊκές κράμπες και ένταση. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο για την προώθηση της μυϊκής χαλάρωσης και την πρόληψη της ακαμψίας.

7. Ασκήσεις και στάσεις γιόγκα

Η εκτέλεση κάποιων ελαφρών ασκήσεων και στάσεων γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης. Ακολουθούν 7 ασκήσεις που μπορείτε να εξετάσετε, σύμφωνα με τον Vij:

1. Ρολό λαιμού: Κυλήστε απαλά το λαιμό με κυκλικές κινήσεις για να απελευθερώσετε την ένταση στους μύες του λαιμού και του άνω μέρους της πλάτης.

2. Ανασήκωμα των ώμων: Σηκώστε τους ώμους προς τα αυτιά, κρατήστε τους για λίγο και μετά αφήστε τους για να ανακουφίσετε την ένταση στους μύες των ώμων και του λαιμού.

3. Δίπλωμα προς τα εμπρός: Λυγίστε προς τα εμπρός από τους γοφούς, επιτρέποντας στη σπονδυλική στήλη να επιμηκυνθεί και στους μύες της πλάτης να τεντωθούν, ανακουφίζοντας την ένταση στο κάτω μέρος της πλάτης και τους μηριαίους.

4. Η πόζα του παιδιού: Καθίστε στις φτέρνες σας με τα χέρια τεντωμένα προς τα εμπρός, επιτρέποντας στη σπονδυλική σας στήλη να τεντωθεί και στους μύες της πλάτης σας να χαλαρώσουν.

5. Πόζα αγελάδας γάτας: Κάντε εναλλαγή μεταξύ του τόξου και της στρογγυλοποίησης της πλάτης σας στα τέσσερα (χέρια και γόνατα) για να απελευθερώσετε την ένταση και να βελτιώσετε την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης.

Οι καλύτερες στάσεις γιόγκα για παγωμένο ώμο
Η στάση αγελάδας-γάτας είναι η καλύτερη για τέντωμα της σπονδυλικής στήλης. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

6. Στάση προς τα εμπρός: Λυγίστε προς τα εμπρός από τους γοφούς ενώ στέκεστε για να τεντώσετε ολόκληρο το πίσω μέρος του σώματος και να ανακουφίσετε την ένταση στη σπονδυλική στήλη και τους μηριαίους μηριαίους.

7. Καθιστή συστροφή σπονδυλικής στήλης: Καθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα, γυρίστε τον κορμό σας προς τη μία πλευρά και κρατήστε τον και μετά αλλάξτε πλευρά για να απελευθερώσετε την ένταση στη σπονδυλική στήλη και να βελτιώσετε την κινητικότητα.

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω, η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στη ρουτίνα σας μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την ένταση των μυών και να προάγει τη συνολική ευεξία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *