Προσπαθούμε πάντα να ενεργούμε με τρόπους που μας βοηθούν να ενσωματωθούμε στην κοινωνία. Απελευθερωθείτε από αυτό και μάθετε να σταματάτε τον φόβο της κρίσης με αποτελεσματικές συμβουλές!
Ακούς αυτή τη μικρή φωνή στο κεφάλι σου να λέει: «Τι θα σκεφτούν για μένα;» » Βλέπετε συχνά τις ενέργειές σας με βάση την οπτική γωνία των άλλων; Μπορεί να φοβάσαι μην σε κρίνουν. Σε έναν κόσμο που έχει καθιερώσει ιστορικά πρότυπα και στερεότυπα σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να αφήσουν να ξεφύγει η αληθινή εκδοχή του εαυτού τους. Αναμένεται να χωρέσουμε τακτοποιημένα σε καλά καθορισμένα καλούπια, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Έτσι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε βαθιά προτού ενεργήσουμε, ακόμα κι αν αυτή η ενέργεια είναι προς το συμφέρον μας. Μιλάμε, ντυνόμαστε, περπατάμε και τρώμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όλα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Αλλά για να ζήσετε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή, είναι σημαντικό να ξεπεράσετε τον φόβο της κρίσης.
Φοβούμενοι την κρίση, καταλήγουμε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο και να κάνουμε αυτό που οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλό για εμάς. Εμποδίζει την ανάπτυξή μας κρατώντας μας σε οικεία σημεία. Εάν φοβάστε να σας κρίνουν οι άλλοι, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις αποτελεσματικές, υποστηριζόμενες από ειδικούς συμβουλές για το πώς να σταματήσετε τον φόβο της κρίσης.
Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ την κρίση;
Ο φόβος μας να μας κρίνουν προέρχεται από την ανησυχία ότι με τη ζωή που ζούμε, μπορεί να μην γίνουμε ποτέ αποδεκτοί ή ενσωματωμένοι. Συνήθως χρονολογείται από τις μέρες της πρώιμης παιδικής ηλικίας, όταν μας έμαθαν ότι έπρεπε να μας αποδεχτούν και να μας αγαπήσουν. Ως παιδί, μπορεί να μας είχαν πει πολλές φορές ότι ήμασταν μάταιοι. Αυτό επιτρέπει στην εσωτερική μας προετοιμασία να ενεργεί με τρόπο που κάνει την κοινωνία να αισθάνεται καλά για εμάς.
Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της κρίσης;
Ο φόβος της κρίσης μπορεί να θεωρηθεί ως ένας φυσικός μηχανισμός που βοηθά εμάς τους ανθρώπους να διατηρήσουμε την προοπτική για τον βαθμό στον οποίο οι πράξεις μας ανταποκρίνονται στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο του οποίου είμαστε μέρος. Με πιο απλά λόγια, αναρωτιόμαστε: «Τι θα πουν οι άλλοι;» “.
Πρέπει να αξιολογήσουμε τον βαθμό στον οποίο αυτός ο φόβος εμποδίζει το ταξίδι μας να είμαστε αυθεντικά αξιέπαινοι και να μεγαλώνουμε στη ζωή. Είναι χρήσιμο να σταματάμε κάθε τόσο να αξιολογούμε τον βαθμό στον οποίο αυτό που κάνουμε έχει σκοπό να ευχαριστήσει τους άλλους γύρω μας και τον βαθμό στον οποίο νιώθουμε πραγματικά ικανοποιημένοι, λέει η ψυχολόγος Geetika Kapoor.
Διαβάστε επίσης
Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές συμβουλές για να καταπολεμήσετε τον φόβο της κρίσης και να αναπτύξετε μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σας.
1. Ευαισθητοποίηση σχετικά με τα υπάρχοντα στερεότυπα
Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει χτίσει κανόνες πάνω στα πάντα. Το ένα είναι σωστό και το άλλο λάθος. Κάτι είναι ηθικό, ενώ το άλλο όχι. Αφού ζήσαμε χρόνια σε αυτές τις συνθήκες, αρχίζουμε να τις πιστεύουμε, να τις αποδεχόμαστε και να τις εφαρμόζουμε στη ζωή μας. Μόλις συνειδητοποιήσετε αυτά τα στερεότυπα, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εργαστείτε με έναν τρόπο που θα σας είναι χρήσιμος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τολμήσετε να είστε διαφορετικοί. Εργαστείτε για να διαχωρίσετε τη δική σας φωνή από τα κοινωνικά κατασκευάσματα. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα στερεότυπα και τους κανόνες που όλοι εσωτερικεύουμε χωρίς να το γνωρίζουμε είναι ένα χρήσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύει ο ειδικός.
2. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Αναζητήστε μέντορες και οδηγούς που φαίνεται να βοηθούν στο ξεκαθάρισμα των σκέψεων και στη διοχέτευση των πράξεών μας προς τη σκόπιμη ανάπτυξη. Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε φόβους και σύγχυση μπορεί να έχει ισχυρή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε ορισμένα από αυτά τα αυτόματα, φυσικά μοτίβα σκέψης, προτείνει ο ειδικός.
3. Παρακολουθήστε την αυτοομιλία σας
Τόσο συχνά παγιδευόμαστε στον φαύλο κύκλο των σκέψεών μας που λένε πράγματα όπως “Ω, φαινόταν τόσο ηλίθιος” ή “Πρέπει να νομίζουν ότι είμαι ηλίθιος”. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά ο εγκέφαλός μας καταγράφει τις σκέψεις μας και τελικά τις πιστεύει. Αυτό οδηγεί σε κακή αυτοεικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τότε αρχίζουμε να δημιουργούμε στο μυαλό μας εικόνες άλλων που μας κρίνουν αρνητικά. Μόλις παρατηρήσετε ότι σκέφτεστε αρνητικά, σταματήστε αμέσως και αλλάξτε την αυτοομιλία σας σε κάτι θετικό για να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας.
ΩΡΑ ΚΟΥΙΖ: Δεν νομίζεις ότι κρίνεις τους άλλους; Κάντε λοιπόν αυτό το κουίζ και αποδείξτε τον εαυτό σας
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
4. Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς
Τίποτα δεν κρατάει αιώνια. Ακόμα κι αν έφταιγες για κάτι μια δεδομένη μέρα, οι εντυπώσεις των ανθρώπων για σένα δεν θα κρατούσαν για πάντα. Ο κόσμος μπορεί να είναι ένα καλό μέρος και μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα σας και μπορούν να παραβλέψουν αυτά τα ασήμαντα θέματα. Εάν αυτό που κάνετε είναι για το γενικότερο καλό, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν γρήγορα αυτό το λάθος που κάνατε στη δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Αν σκέφτονται άσχημα πράγματα για σένα, άφησέ τους!
Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να κρίνουν τους άλλους και αυτό αντανακλά την ανασφάλεια τους, όχι τη δική σας. Εάν κάποιος στη δουλειά σας επικρίνει άσχημα, το πιθανότερο είναι ότι του λείπει η εσωτερική ασφάλεια και θα σας καταβάλει για να νιώσει καλύτερα. Έτσι, μείνετε πιστοί στην αυθεντικότητα γιατί οι άνθρωποι που σας αγαπούν πραγματικά θα σας αναγνωρίζουν πάντα όπως είστε, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελαττωμάτων!
6. Αποδεχτείτε ότι ως άνθρωπος δεν θα είστε ποτέ τέλειοι
Το λάθος είναι ανθρώπινο! Όταν φοβόμαστε ότι θα μας κρίνουν, ασκούμε τόση πίεση στον εαυτό μας να είμαστε πάντα τέλειοι, αγαπημένοι και να ξεχωρίζουμε. Η τελειομανία είναι μύθος, οπότε σταματήστε να τον κυνηγάτε. Αποδεχτείτε τα λάθη σας και μάθετε από αυτά για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Μην αφήνετε τον φόβο της κρίσης να σας εμποδίσει να προχωρήσετε επειδή φοβάστε ένα λάθος. Το να παίρνεις ρίσκα είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις στη ζωή.
Πάνω από όλα, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου με αγάπη!