Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις όταν ζητάτε συγγνώμη για να σας συγχωρέσουν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι να πείτε και τι να κάνετε.
Το να πεις «συγγνώμη» δεν είναι εύκολο για πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, συμβαίνει συχνά ότι παρόλο που ζητάμε συγγνώμη, στους περισσότερους δεν φαίνεται αληθινό. Ωστόσο, εάν λυπάστε πραγματικά και θέλετε αυτό να αντικατοπτρίζεται στη συγγνώμη σας, πρέπει να επιλέξετε τα λόγια σας προσεκτικά, να έχετε τον σωστό τόνο και να ξέρετε γιατί ζητάτε συγγνώμη.
Αν και η παραδοχή του αδικήματος δεν είναι το αγαπημένο πράγμα όλων, μια καλή συγγνώμη μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση των σχέσεων. Έτσι, εάν είστε έτοιμοι να επανορθώσετε και απλώς αναρωτιέστε πώς να εκφράσετε τη συγγνώμη σας, διαβάστε παρακάτω! Αυτές οι συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς να ζητήσετε συγγνώμη.
Τι είναι μια καλή συγγνώμη;
Η συγγνώμη είναι η πράξη του να λέτε «συγγνώμη» αφού ακούσια ή σκόπιμα έχετε προκαλέσει βλάβη ή τραυματισμό σε κάποιον. «Η συγγνώμη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικοδόμησης μιας σχέσης γιατί είναι η πρώτη πράξη υποβολής και αποδοχής του να βρίσκεσαι στην ίδια πλατφόρμα με το άτομο από το οποίο ζητάς συγγνώμη. Πρέπει να γίνει με απόλυτη ειλικρίνεια, διαφορετικά ο σκοπός χάνεται», λέει η συμβουλευτική ψυχολόγος, υπνοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια παλινδρόμησης της προηγούμενης ζωής Anu Goel.
Μια καλή συγγνώμη πρέπει να περιλαμβάνει και τα έξι στοιχεία: έκφραση λύπης, εξήγηση του τι πήγε στραβά, ανάληψη ευθύνης, μετάνοια, επισκευή και αίτημα για συγχώρεση, λέει αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Negotiation and Conflict Management. Προσθέτει ότι όσο περισσότερα στοιχεία προσθέσετε στη συγγνώμη σας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι.
Συμβουλές για αποτελεσματική συγγνώμη
Όταν πρόκειται να ζητήσετε συγγνώμη, πρέπει να το κάνετε έχοντας κατά νου ορισμένα πράγματα. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη συγγνώμη σας ειλικρινή, αποτελεσματική και ειλικρινή.
Διαβάστε επίσης
1. Αναγνωρίστε τι κάνατε λάθος
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσεις συγγνώμη από κάποιον. Είναι πολύ σημαντικό να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. «Μην προσπαθείς να είσαι ασαφής στις απολογίες σου. Αν ο άλλος νιώθει ότι ξέρεις ακριβώς τι έκανες λάθος, η μισή μάχη έχει ήδη κερδηθεί», λέει ο Goel. Η πρόθεσή σας πίσω από αυτό που πήγε στραβά είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να το συζητήσετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One, η πρόθεση πίσω από την παράβαση είναι ζωτικής σημασίας όταν ζητάτε συγχώρεση. Εάν η πρόθεση ήταν διαφορετική από το αποτέλεσμα, είναι ευκολότερο να επανορθώσετε.
2. Εξήγηση γεγονότων
Μόλις αναγνωρίσετε τι κάνατε λάθος, τότε έρχεται η εξήγηση για το πώς συνέβησαν τα πράγματα. «Προσπαθήστε να μην δικαιολογείτε όταν εξηγείτε τι συνέβη. Μερικές φορές είναι καλύτερο να λες, «Δεν έχω δικαιολογίες», λέει ο Goel. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Directions in Psychological Science μιλά για τη σχέση μεταξύ ταπεινοφροσύνης και συγγνώμης. Δηλώνει ότι εάν επιδείξετε μεγαλύτερη διανοητική ταπεινοφροσύνη ή τη νοοτροπία μας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, θα μπορείτε να ζητήσετε μια καλύτερη συγγνώμη.
3. Έκφραση λύπης
Είναι πολύ σημαντικό να εκφράσετε τύψεις ενώ ζητάτε συγγνώμη. «Αν ντρέπεστε για αυτό που έχετε κάνει, θα πρέπει να το πείτε ανοιχτά και ειλικρινά», συμβουλεύει ο Goel. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Motivation and Emotion δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τη λύπη που νιώθετε σε σχέση με άλλα αρνητικά συναισθήματα που εκδηλώνετε.
4. Αναλάβετε την ευθύνη
Είναι πολύ σημαντικό να μην κατηγορείτε την κατάσταση ή τους ανθρώπους γύρω σας και να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη για αυτό. «Η ανάληψη ευθύνης είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να μιλήσεις για αυτό που έκανες λάθος, αντί να ρίχνεις το φταίξιμο στον εαυτό σου», λέει ο Goel. Ένα ερευνητικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, προτείνει ότι η αυτοσυμπόνια είναι πολύ σημαντική όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Υπάρχει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά από την αυτοσυμπόνια και οδηγεί στην αναγνώριση των λαθών του.
5. Διορθώστε
Πρέπει να μιλήσετε για το πώς μπορείτε να επανορθώσετε αφού ζητήσετε συγγνώμη. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε πώς μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση. «Προχωρεί πολύ στην οικοδόμηση της σχέσης». Εάν έχετε καταστρέψει το αυτοκίνητο κάποιου, προσφερθείτε να το επισκευάσετε – πράγματα όπως αυτό συχνά προκαλούν ένα αίσθημα συγχώρεσης», λέει ο Goel. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, ισχυρίζεται ότι η συγγνώμη και η αποκατάσταση αυξάνουν την ενσυναίσθηση καθώς και τη συγχώρεση.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
6. Ζητήστε πραγματικά συγχώρεση
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα στη συγγνώμη σας. Φροντίστε να ζητήσετε από τον προσβεβλημένο να σας συγχωρήσει. «Αυτό θα σας εμποδίσει να υποθέσετε ότι θα σας συγχωρήσουν τώρα που τους το εξηγήσατε», λέει ο Goel. Ωστόσο, προσθέτει ότι πρέπει να κάνεις υπομονή γιατί το να συγχωρήσεις κάποιον μπορεί να πάρει χρόνο.
Διαβάστε επίσης: 9 λόγοι για τους οποίους το να ζητάς συγγνώμη σε μια σχέση και να συγχωρείς τον σύντροφό σου είναι καθοριστικής σημασίας
Δηλώσεις που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν ζητάτε συγγνώμη
Υπάρχουν ορισμένες δηλώσεις που πρέπει να αποφεύγετε όταν ζητάτε συγγνώμη. Η Marjorie Ingall και η Susan McCarthy, οι συγγραφείς του βιβλίου Sorry, Sorry, Sorry: The Case for Good Apologies, καθώς και η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Karina Schumann στην έρευνά της, απαριθμούν μερικές λέξεις που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται.
- Συγγνώμη αν… (προσβλήθηκες, πληγώθηκες…)
- Συγγνώμη αλλά… (συγγνώμη αλλά έπρεπε να το κάνω…)
- Συγγνώμη, εσύ… (συγγνώμη που το πήρα με λάθος τρόπο)
- Ήταν απλά ένα αστείο
- δεν το εννοούσα
- Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό
- Προφανώς
- Λυπηρός
- Ατυχής
Πότε να μην απολογηθείς
Αν και είναι καλό να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Social Psychology δείχνει ότι η άρνηση να ζητήσετε συγγνώμη όταν τα πράγματα δεν είναι υπό τον έλεγχό σας μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη εάν δεν έχετε χρόνο να κάνετε κάτι που κάποιος άλλος θέλει να κάνετε ή εάν δεν κάνετε κάτι, κάποιος άλλος σας ζήτησε. «Δεν χρειάζεται να λυπάσαι μόνο και μόνο επειδή είπες όχι σε κάποιον», λέει ο Goel. Επιπλέον, μια συγγνώμη δεν είναι απαραίτητη εάν απορρίψετε κάποιον ρομαντικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology δείχνει ότι η συγγνώμη μετά την απόρριψη κάποιου θα τον κάνει να αισθανθεί χειρότερα.
Περίληψη
Έτσι, ενώ είναι πολύ σημαντικό να ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε κάτι λάθος, το να ζητάτε συγγνώμη, να αποδεχτείτε τα λάθη σας, να αναλάβετε την ευθύνη και να επανορθώσετε είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα όταν ζητάτε συγχώρεση. Επιπλέον, η πρόθεσή σας πίσω από την παράβαση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.