December 22, 2024

Συναισθηματικός εκβιασμός στη σχέση: 5 σημάδια και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Ο συναισθηματικός εκβιασμός κάποιου σε μια σχέση είναι πιο συνηθισμένος από όσο νομίζεις! Αναγνωρίστε αυτά τα σημάδια συναισθηματικού εκβιασμού εάν θέλετε να βγείτε από μια τοξική σχέση.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, έχουμε την τάση να χανόμαστε στη δίνη των συναισθημάτων. Αυτό μερικές φορές μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την πραγματικότητα. Μοιάζει σουρεαλιστικό να φαντάζεσαι τα χειρότερα στον σύντροφό σου, ειδικά όταν το μόνο που έχεις κάνει είναι να τον λούζεις με αγάπη. Μερικές φορές τα πράγματα παίρνουν μια πιο σκοτεινή τροπή σε μια σχέση και βρίσκεσαι να χάνεις την ατομικότητά σου επειδή φοβάσαι πολύ μήπως χάσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο! Αν ξαφνικά νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας χειραγωγεί ή σας κάνει να νιώθετε ένοχοι για πράγματα που δεν κάνατε ποτέ ή προσπαθείτε να σας τρομάξετε, μπορεί να είστε θύμα συναισθηματικού εκβιασμού. Το χειρότερο μέρος είναι ότι δεν αναγνωρίζετε καν αυτά τα σημάδια αν δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο συναισθηματικός εκβιασμός και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

Τι είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός σε μια σχέση;

Ο συναισθηματικός εκβιασμός σε μια σχέση συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του άλλου χρησιμοποιώντας χειραγώγηση, φόβο, ενοχές ή άλλα συναισθηματικά εργαλεία, εξηγεί ο ψυχίατρος Δρ. Yuvraj Pant. Το άτομο που συνεχίζει να ανέχεται την αυθαίρετη συμπεριφορά των άλλων χωρίς να δείχνει καμία αντίδραση γίνεται θύμα συναισθηματικού εκβιασμού. Η φύση αυτής της τεχνικής χειραγώγησης είναι συχνά τόσο λεπτή που γίνεται δύσκολο για το θύμα να αναγνωρίσει ή να κάνει οτιδήποτε γι’ αυτήν.

στρεσαρισμένο ζευγάρι
Δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τα σημάδια του συναισθηματικού εκβιασμού σε μια σχέση. Ευγένεια εικόνας: Adobe stock

Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια συναισθηματικού εκβιασμού από τον σύντροφό σας

1. Ταξίδια ενοχών

Ο σύντροφός σας σας κάνει να νιώθετε ένοχοι όλη την ώρα; Είναι μια συνηθισμένη τακτική για κάποιον που προσπαθεί να σας εκβιάσει συναισθηματικά για να σας στείλει σε ένα μεγάλο ταξίδι ενοχής. Αν σας κάνουν να νιώθετε ότι τους χρωστάτε κάτι, θα πρέπει να το πάρετε ως σημάδι ότι σας κάνουν να νιώθετε ένοχοι για κάτι που δεν κάνατε.

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να νιώθετε ένοχοι

2. Νιώθετε χειραγωγημένοι

Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι πολύ τοξικός για κάθε σχέση. Η πιο βασική μορφή χειραγώγησης είναι όταν κάποιος παίζει την κάρτα του θύματος ενώ είναι αυτός που χειραγωγεί τον σύντροφό του. Ακόμη και ο έπαινος ή η στοργή που λαμβάνετε είναι συχνά μια ανταμοιβή για τη συμμόρφωση και στη συνέχεια μια γνήσια εκτίμηση.

Διαβάστε επίσης

7 κακές συνήθειες ραντεβού που πρέπει να εγκαταλείψετε για μια υγιή σχέση

3. Νιώθεις απειλή

Ο σύντροφός σας μπορεί να σας απειλήσει ή να σας δώσει τελεσίγραφα αν δεν ακούσετε τι λένε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε κολλήσει και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να κάνετε αυτό που σας ζητούν. Ακόμα κι όταν προσπαθείς να αφήσεις τον σύντροφό σου, σε προειδοποιεί ότι αν τον αφήσεις, θα σε απειλήσει λέγοντας ότι θα σε καταστρέψει, ή κάτι τέτοιο.

4. Λαμβάνετε τη σιωπηλή θεραπεία

Η αποτυχία επικοινωνίας σωστά ή η έλλειψη στοργής ως μορφή τιμωρίας είναι ένα κλασικό σημάδι συναισθηματικού εκβιασμού. Το θύμα μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να ζητήσει συγγνώμη ή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για να τερματιστεί η σιωπή.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν είσαι καλός όταν συμπεριφέρεσαι σε κάποιον σιωπηλά;

5. Συνεχής κριτική

Οι άνθρωποι που εκβιάζουν συναισθηματικά τους άλλους τείνουν να καταφεύγουν σε συνεχή κριτική, υποτιμώντας τον σύντροφό τους ή υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση του συντρόφου τους. Αυτό τους επιτρέπει να χειραγωγούνται πιο εύκολα και να παραμένουν στη σχέση περισσότερο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον συναισθηματικό εκβιασμό;

Ο συναισθηματικός εκβιασμός μπορεί να κάνει τη σχέση σας τοξική. Ακολουθούν μερικοί εγκεκριμένοι από τους ειδικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον συναισθηματικό εκβιασμό σε μια σχέση:

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

1. Εντοπίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε προβληματικές συμπεριφορές και κόκκινες σημαίες σε μια σχέση. Εάν δεν φαίνεται δίκαιο ότι ο σύντροφός σας έχει το καλύτερο συμφέρον στη σχέση, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι πρέπει να χωρίσετε πριν να είναι πολύ αργά.

2. Θέστε όρια

Τα όρια είναι σημαντικά για κάθε σχέση. Η διατήρηση των ορίων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης. Όταν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας εκβιάζει συναισθηματικά, φροντίστε να του το εξηγήσετε και να τους ενημερώσετε για τα όριά σας. Όταν βάζεις όρια, διατηρείς τη διαφάνεια στη σχέση, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να σε χειραγωγήσουν.

3. Δώστε προτεραιότητα στην αγάπη για τον εαυτό σας

Η αγάπη για τον εαυτό είναι το κλειδί για να καταλήξεις σε μια σχέση που ήταν καταδικασμένη από την αρχή. Φροντίστε τον εαυτό σας κάνοντας αυτό που αγαπάτε. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά, δεν βασίζεσαι σε κάποιον άλλον για την αίσθηση ότι ανήκεις και αυτό θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη λαβή ενός χειριστή συντρόφου.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αγαπήσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση;

4. Φύγε μακριά

Σε κουράζει η σχέση σου; Αυτό επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σας υγεία; Αναρωτηθείτε αν η σχέση σας είναι υγιής ή όχι. Εάν η σχέση σας είναι πολύ δύσκολο να χειριστείτε και να διαχειριστείτε, πρέπει να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να απομακρυνθείτε από την τοξική σχέση όσο μπορείτε.

αναστατωμένο ζευγάρι
Απομακρυνθείτε από μια τοξική σχέση. Ευγένεια εικόνας: Adobe stock

5. Μίλα για τον εαυτό σου

Ο συναισθηματικός εκβιασμός μπορεί να σας αφήσει με διαρκή τραύμα και να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Εάν δεν μιλήσετε και δεν επιλύσετε αυτά τα ζητήματα, θα μπορούσε να σας πληγώσει για μια ζωή. Μπορεί να αρχίσετε να ζείτε με φόβο και ανησυχία. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί για να σταματήσετε τον συναισθηματικό εκβιασμό και να προστατέψετε την εικόνα σας.

6. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου!

Ο σύντροφός σας θα σας κατηγορήσει για όλα όταν σας εκβιάσει συναισθηματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Είναι μια τακτική και πρέπει να βρεις διέξοδο. Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε μια τοξική σχέση όπως αυτή είναι να παρουσιάσετε την άποψή σας για να αποφύγετε τη χειραγώγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *