December 22, 2024

Τι είναι καταστροφικό: 6 συμβουλές για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων

Καταστροφολογία σημαίνει πάντα να σκέφτεσαι το χειρότερο, και αυτό δεν είναι καλή συνήθεια! Λάβετε συμβουλές από ειδικούς για το πώς να αντιμετωπίσετε αυτές τις σκέψεις.

Το μυαλό σας τραβιέται πάντα σε αρνητικές σκέψεις; Είναι εύκολο για εσάς να χαθείτε σε έναν λαβύρινθο που δημιουργήσατε μόνοι σας και να σκέφτεστε πάντα τα χειρότερα σενάρια; Εσυ? Εάν η απάντησή σας είναι «ναι», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε σε καταστροφή.

Τι είναι καταστροφικό;

Η καταστροφολογία είναι μια γνωστική παραμόρφωση, που χαρακτηρίζεται από αρνητικές και παράλογες σκέψεις για καταστάσεις και γεγονότα με υπερβολικό τρόπο. Το άτομο μπορεί να φανταστεί τις χειρότερες δυνατές συνέπειες της κατάστασης και μπορεί ακόμη και να τη βιώσει ως κρίση, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Mimansa Singh Tanwar.

Καταστροφολογία είναι όταν το μυαλό μας στρέφεται στο χειρότερο σενάριο, υπερβάλλοντας τα πράγματα δυσανάλογα και κάνοντας τα καθημερινά προβλήματα να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και τρομακτικά από ό,τι στην πραγματικότητα. Είναι σαν να περιφέρεσαι με έναν νοητικό μεγεθυντικό φακό που μεγεθύνει μόνο για να δει το αρνητικό. Για παράδειγμα, φανταστείτε να τοποθετείτε λάθος τα κλειδιά σας και να υποθέσετε αμέσως ότι κάποιος τα έκλεψε, κάτι που σας κάνει να σκεφτείτε εισβολή στο σπίτι ή κλοπή ταυτότητας, προσθέτει η ψυχίατρος Ankita Priyadarshini.

καταστροφολογώντας
Το να σκέφτεστε συνεχώς τα χειρότερα μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Είναι η καταστροφή ψυχική ασθένεια;

Η καταστροφολογία δεν είναι ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, αυτός ο τύπος αρνητικού και παράλογου στυλ σκέψης μπορεί να βρεθεί σε ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καταστροφολογία δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι προβληματικός. Αυτό μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την ψυχική τους ευεξία και να επηρεάσει τη διάθεσή τους, τα συναισθήματά τους και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν μια κατάσταση.

Για παράδειγμα, εάν το άτομο πάσχει από μια ασθένεια, μπορεί να πιστέψει ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ποτέ και ότι μπορεί να χρειαστεί να ζήσει με αυτήν την ταλαιπωρία για πάντα». Μπορεί ακόμη και να μιλάνε για την οδυνηρή κατάσταση πολύ πιο επανειλημμένα. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ανθυγιεινός και οδηγεί σε κακή προσαρμογή, επειδή η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή ως πολύ χειρότερη και πιο καταστροφική από ό,τι είναι.

Διαβάστε επίσης

Τα μπλουζ σου μεσοβδόμαδα είναι χειρότερα από τα μπλουζ της Δευτέρας;  Δείτε πώς να τους νικήσετε!

Είναι κακό η καταστροφολογία;

Οι καταστροφές μπορεί να είναι επιβλαβείς επειδή τροφοδοτούν το άγχος και το στρες, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Είναι σαν να προσθέτεις λάδι στη φωτιά της ανησυχίας, κάνοντας την πιο φωτεινή και ζεστή. Για παράδειγμα, η καταστροφή για ένα μικρό λάθος στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε άγρυπνες νύχτες, δυσκολία συγκέντρωσης και τεταμένες σχέσεις με τους συναδέλφους.

Πώς μπορείς να μη φοβάσαι πλέον τα χειρότερα;

Υπάρχουν πολλοί λογικοί και πρακτικοί τρόποι για να σταματήσετε να φοβάστε πάντα το χειρότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που προτείνει η ψυχολόγος Mimansa Singh Tanwar:

1. Αυξήστε την ευαισθητοποίηση

Μερικές φορές το να σκέφτεσαι πάντα τα χειρότερα σενάρια γίνεται συνήθεια και μπορεί να είναι δύσκολο να πιάσεις τον εαυτό σου να το κάνει. Έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να ακούτε αυτόν τον εσωτερικό θόρυβο που αρχίζετε να ταυτίζεστε μαζί του και να τον πιστεύετε. «Όταν η καταστροφολογία γίνεται συνήθεια, είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ότι κάνεις λάθος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε το στυλ σκέψης που δεν σας βοηθά να αντιμετωπίζετε καλύτερα τις καταστάσεις», προσθέτει ο ειδικός.

2. Ελέγξτε τα αποδεικτικά στοιχεία

Μπορεί να έχετε αρνητικές πεποιθήσεις για ένα γεγονός, μια κατάσταση ή ένα άτομο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε την εγκυρότητα των σκέψεών σας και να επαληθεύσετε τα στοιχεία που υποστηρίζουν την πεποίθησή σας. Ακολουθήστε μια προσέγγιση που βασίζεται σε στοιχεία. Εάν οι σκέψεις σας δεν έχουν αποδείξεις ότι σίγουρα συμβαίνουν, τότε απορρίψτε τις. Αξιολογήστε νωρίτερα την πιθανότητα να συμβούν τέτοια αποτελέσματα σε γεγονότα ή καταστάσεις.

3. Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Με τις αρνητικές σκέψεις, νιώθετε συντριπτικά συναισθήματα. Μάθετε να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας, λέει ο ειδικός. Κάντε ένα διάλειμμα από το να προχωρήσετε περαιτέρω στο μυαλό σας και αρχίστε να ταυτίζεστε με τα συναισθήματά σας. Μάθετε την τέχνη να παραμένετε ήρεμοι γιατί ένα καθαρό μυαλό θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε λογικά και να ενεργήσετε έξυπνα.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

4. Ακολουθήστε μια προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων

Σε κάθε δύσκολη κατάσταση, έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις τι είναι στον έλεγχό σου και τι όχι. Ακολουθήστε μια πιο προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων. Να έχετε πάντα κατά νου το γεγονός ότι μόνο το μυαλό σας είναι υπό τον έλεγχό σας, οπότε προσπαθήστε να διατηρήσετε ανέπαφη την ψυχική σας υγεία αντί να αλλάξετε τους άλλους γύρω σας.

καταστροφολογώντας
Μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καταστροφικές καταστάσεις. Η εικόνα παρέχεται από: Shutterstock

5. Εστιάστε στο παρόν

Όταν αναγνωρίσετε ότι σκέφτεστε συνεχώς την κατάσταση, αποσπάστε τον εαυτό σας από αυτές τις σκέψεις και επαναφέρετε την προσοχή σας στο παρόν. Το Mindfulness είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων της ζωής. Η εστίασή σας στην παρούσα στιγμή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα πράγματα που έχετε στο χέρι αντί να ανησυχείτε για μελλοντικά γεγονότα που μπορεί να μην συμβούν καν.

6. Ζητήστε βοήθεια

Όταν αναγνωρίσετε ότι παρά τις προσπάθειές σας, η κατάσταση δεν αλλάζει και επηρεάζει την ευημερία σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη βασική αιτία των αρνητικών σκέψεών σας. Επιπλέον, ένας επαγγελματίας είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να μοιραστεί μαζί σας εφαρμόσιμες τεχνικές και εργαλεία για την αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για να σταματήσετε να παίρνετε πράγματα τόσο προσωπικά όλη την ώρα

Υπάρχουν προβλήματα υγείας που σας οδηγούν στην καταστροφή;

Οι καταστάσεις υγείας όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD), η διαταραχή πανικού ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) συνδέονται συνήθως με την καταστροφή. Επιπλέον, το χρόνιο στρες, οι τραυματικές εμπειρίες ή το ιστορικό αρνητικών γεγονότων μπορεί να αυξήσουν τις καταστροφικές τάσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τόσο η υποκείμενη ασθένεια όσο και τα μη προσαρμοστικά μοτίβα σκέψης μέσω ολιστικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, λέει η ειδικός Ankita Priyadarshini.

Θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση καταστροφών

Οι θεραπευτικές επιλογές για την καταστροφολογία περιλαμβάνουν θεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν τα παραμορφωμένα μοτίβα σκέψης.

Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) ή η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT), μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμες για την καλλιέργεια της μη επικριτικής επίγνωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων.

Άλλα, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλλιέργεια μιας πιο ήρεμης, πιο ισορροπημένης ψυχικής κατάστασης. Επιπλέον, τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη διαχείριση υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας που συμβάλλουν σε καταστροφικές τάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *