Φοβάσαι μήπως έρθεις πολύ κοντά σε κάποιον σε σχέση; Μπορεί να υποφέρετε από φόβο οικειότητας. Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Το σεξ μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι πηγή φόβου και άγχους. Έχετε νιώσει ποτέ ένα αίσθημα φόβου να κυριαρχεί όταν κάποιος σας πλησίασε; Μπαίνεις σε λειτουργία μάχης ή πτήσης όποτε κάποιος προσπαθεί να με πλησιάσει; Αν και μπορεί να είναι μια στιγμιαία αντίδραση, για κάποιους είναι ένα ανθυγιεινό θέμα ψυχικής υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιοι θα το ονόμαζαν «φόβος της οικειότητας». Είναι πραγματικό πράγμα και εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό.
Τι είναι ο φόβος της οικειότητας;
Το να είσαι οικείος με κάποιον σημαίνει να μοιράζεσαι μια συναισθηματική και σωματική σχέση μαζί του. Όταν φοβάσαι την οικειότητα, φοβάσαι να έρθεις πολύ κοντά με τους ανθρώπους και αυτό επηρεάζει τις σχέσεις σου. Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα συνδέονται με τον σύντροφό τους διανοητικά, συναισθηματικά και με κοινά ενδιαφέροντα ή εμπειρίες. Επιπλέον, τα άτομα που υποφέρουν από αυτόν τον φόβο μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι σκόπιμα αποφεύγουν την οικειότητα.
Ο φόβος της οικειότητας δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν θέλει μια οικεία σχέση, μπορεί ακόμη και να το επιθυμεί, αλλά δεν είναι σε θέση να επιτρέψουν στον εαυτό τους την ευπάθεια να βρίσκεται σε αυτό το είδος σχέσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα του φόβου της οικειότητας;
Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψεις τον φόβο της οικειότητας με το να είσαι ψυχρός, αδιάφορος ή θυμωμένος. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταλάβετε:
- έχετε θέματα εμπιστοσύνης
- έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση
- αποφύγετε τη σωματική επαφή
- δυσκολία στη δημιουργία στενών σχέσεων
- ανίκανος να μοιραστεί συναισθήματα ή να εκφράσει συναισθήματα
- δυσκολεύεστε να ικανοποιήσετε τη σεξουαλική σας επιθυμία
- ζουν σε κοινωνική απομόνωση
- νομίζεις ότι δεν είσαι αγαπητός
- δυσκολεύεστε να εκφράσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας
- αποφύγετε εντελώς τη σωματική επαφή
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, μπορεί να έχετε φόβο οικειότητας και ίσως χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε για να έχετε μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση.
Διαβάστε επίσης
Αιτίες
Αυτός ο φόβος μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων εμπειριών σας. Εδώ είναι οι κοινές αιτίες της διαταραχής ψυχικής υγείας:
- Φόβος απόρριψης: Ο φόβος της οικειότητας θα μπορούσε να προέρχεται από τον φόβο της απόρριψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη απόρριψη, αποφυγή να νιώσετε πληγωμένοι ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Αγχώδης Διαταραχή Οικειότητας: Γνωστή και ως διαταραχή αποφυγής προσωπικότητας, χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονο φόβο απόρριψης.
- Τραύματα και φόβοι του παρελθόντος: Οι εμπειρίες σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να δημιουργήσουν βαθύ φόβο και δυσπιστία για την οικειότητα. Η προδοσία, η απιστία ή η απογοήτευση μπορούν να δημιουργήσουν βαθιά ριζωμένους φόβους που εμποδίζουν τις μελλοντικές στενές σχέσεις.
- Θέματα συνημμένων: Τα ανασφαλή στυλ προσκόλλησης, όπως η αγχώδης ή η αποφυγή προσκόλλησης, που αναπτύχθηκαν κατά την παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στη δημιουργία στενών σχέσεων καθώς μεγαλώνετε.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, αμφιβάλλετε για την αξία σας όσον αφορά την αγάπη και την οικειότητα, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αποφύγετε τις στενές σχέσεις.
Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της οικειότητας;
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φόβου της οικειότητας είναι να γνωρίζετε την αιτία του προβλήματος. Η αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων βοηθά ένα άτομο να επιλύσει το πρόβλημα. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε:
1. Κατανοήστε τη βασική αιτία
Για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της οικειότητας, πρέπει να αποδεχτείτε το πρόβλημα και να κατανοήσετε τη βασική του αιτία. Προσδιορίστε εάν θέλετε να είστε σε μια σχέση, αν θέλετε. Εάν θέλετε μια ουσιαστική σχέση, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σχετικά.
2. Αναπτύξτε αυτοσυμπόνια
Η ζωή είναι αβέβαιη και δεν θα λειτουργήσουν όλα υπέρ σας. Εάν μια σχέση τελειώσει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό με εσάς. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κατανοείτε την κατάσταση με ήρεμο μυαλό. Αναγνωρίστε ότι ο φόβος της οικειότητας είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί, γι’ αυτό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας καθώς το εργάζεστε.
3. Επικοινωνήστε ανοιχτά
Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να εκφράσετε τις σκέψεις σας ξεκάθαρα και να κάνετε αυτό το φόβο κατανοητό στο άλλο άτομο, αξίζει να το δοκιμάσετε! Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας. Εκφράστε τους φόβους, τις ανάγκες και τους περιορισμούς σας ξεκάθαρα και με σεβασμό για να αποφύγετε προβλήματα στις σχέσεις σας.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
4. Έχετε θετική στάση
Σκέφτεστε συχνά αρνητικά για τον εαυτό σας ή για τη σχέση; Πρέπει να εντοπίσετε και να αμφισβητήσετε τυχόν αρνητικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχετε για τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας ή την οικειότητά σας. Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας πεποιθήσεις με πιο θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις.
5. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα
Δεδομένου ότι ο φόβος της οικειότητας είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας, η ηρεμία του μυαλού σας μπορεί να σας βοηθήσει και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν! Ενσωματώστε τεχνικές ενσυνειδητότητας στην καθημερινότητά σας για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και προσγειωμένοι στις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους. Η τακτική εξάσκησή του θα σας βοηθήσει επίσης να παρατηρήσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας πιο αποτελεσματικά.
6. Πάρτε ρίσκα
Προκαλέστε τον εαυτό σας να βγει από τη ζώνη άνεσής σας και να πάρει υπολογισμένους κινδύνους για να δημιουργήσετε οικειότητα με τους άλλους. Να θυμάστε ότι η ανάπτυξη συμβαίνει συχνά έξω από τη ζώνη άνεσής σας.
7. Αναζητήστε θεραπεία
Σκεφτείτε να αναζητήσετε θεραπεία ή συμβουλευτική για να εξερευνήσετε τους φόβους σας για οικειότητα σε ένα υποστηρικτικό, μη επικριτικό περιβάλλον. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα μοτίβα σας και να σας παρέχει εργαλεία για να τα ξεπεράσετε.
Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τον φόβο της οικειότητας και να καταλάβετε τι χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια μακροχρόνια σχέση.