Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται και να συλλογίζεται σωστά. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψηφιακής άνοιας.
Η άνοια είναι ένας γενικός όρος αυτό αναφέρεται σε μείωση της ικανότητας σκέψης. Επηρεάζει επίσης τη μνήμη, τη λογική και τη γλώσσα λόγω χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Η άνοια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στην ψηφιακή εποχή, εμφανίστηκε ο όρος «ψηφιακή άνοια». Ο Γερμανός νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος Manfred Spitzer επινόησε τον όρο το 2012 για να περιγράψει τις αλλαγές στις γνωστικές ικανότητες ως παρενέργεια της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας. Αν και η ψηφιακή άνοια δεν είναι ιατρική πάθηση, υπονοεί ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια.
Είναι αληθινή η ψηφιακή άνοια;
Η ψηφιακή άνοια χαρακτηρίζεται ως η αποσύνθεση της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκύπτει από την κατάχρηση τεχνολογικών καινοτομιών, όπως υπολογιστές, smartphone και Διαδίκτυο, εξηγεί ο ψυχίατρος, θεραπευτής και σύμβουλος Dr Harshil Shah. Με την εμφάνιση των υπολογιστών, οι νέοι εξαρτώνται λιγότερο από το μυαλό τους. Αυτές τις μέρες, οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σκέψης για αυτούς, εξαλείφοντας πολλά νεαρά μυαλά.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health Journal το 2023 ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των καθιστικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην οθόνη και του κινδύνου άνοιας σε 462.524 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 4 ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας κάθε αιτίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο αυξημένος ημερήσιος χρόνος οθόνης συσχετίστηκε επίσης με φυσικές αλλαγές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψηφιακής άνοιας;
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει το όνομα, η ψηφιακή άνοια μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα με την άνοια, όπως:
- Έχοντας προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης
- Ξεχνάς ή χάνεις πράγματα εύκολα
- Δυσκολεύομαι να θυμηθώ λέξεις
- Δυσκολεύεται να κάνει πολλαπλές εργασίες
Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συχνή υπνηλία ή εναλλαγές της διάθεσης, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης
Πώς να αποτρέψετε την ψηφιακή άνοια;
Η τεχνολογία είναι ένα όφελος στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τα μειονεκτήματα της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας. Η ψηφιακή άνοια είναι ένα από αυτά. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για την πρόληψη του κινδύνου ανάπτυξης ψηφιακής άνοιας.
1. Μειώστε τον χρόνο οθόνης
Τα τηλέφωνα συχνά συνοδεύονται από εφαρμογές που σας επιτρέπουν να κλειδώνετε την οθόνη και να περιορίζετε τον χρόνο χρήσης πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο. Ο προτεινόμενος χρόνος οθόνης για παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να περιορίζεται σε 1-2 ώρες την ημέρα. Τα σπίτια πρέπει να έχουν «ζώνες χωρίς οθόνη», ειδικά στα δωμάτια, λέει ο ειδικός.
Διαβάστε επίσης: Η άνοια δεν είναι φυσιολογικό σημάδι γήρανσης. Να γιατί η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική
2. Άσκηση
Η άσκηση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία, η άσκηση διεγείρει τις ορμόνες της ευτυχίας όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Όταν εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας ή όταν παίζετε παιχνίδια, αυτές οι ίδιες ορμόνες απελευθερώνονται στο σώμα σας. Έτσι, ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πετύχετε αυτό το λάκτισμα είναι να μειώσετε τη χρήση του τηλεφώνου και αντ ‘αυτού να επιδοθείτε σε κάποια σωματική άσκηση για να έχετε αυτή την ευχάριστη ώθηση.
3. Διαβάστε βιβλία
Έχουμε την τάση να διαβάζουμε ηλεκτρονικά βιβλία και αρχεία PDF και όχι έντυπα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακή άνοια. Η ανάγνωση ενός βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο θα σας έδινε το τόσο απαραίτητο διάλειμμα από τη συνεχή ψηφιακή έκθεση, οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και ποιότητα ανάγνωσης.»
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
4. Κοινωνικοποιήστε
Η κοινωνικοποίηση και η αλληλεπίδραση με φίλους και μέλη της οικογένειας ωθεί την ιδέα να ζεις τη στιγμή αντί να μένεις κολλημένος στο τηλέφωνό σου. Αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική ψηφιακή αποτοξίνωση επειδή ενισχύει τις σχέσεις και τις συνδέσεις στην πραγματική ζωή. Επιπλέον, η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή με μια παρέα είναι ένας από τους κύριους λόγους για ευτυχία.
5. Χρησιμοποιήστε περισσότερο τον εγκέφαλό σας
Αν θέλουμε να αποτρέψουμε την ψηφιακή άνοια, πρέπει να εγκαταλείψουμε το φυσικό μας αντανακλαστικό της χρήσης των τηλεφώνων μας για αναζήτηση πληροφοριών και να επιστρέψουμε στη χρήση του εγκεφάλου μας, λέει ο ειδικός.
6. Χρόνοι αναμονής
Εάν η δουλειά σας απαιτεί να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ή να είστε μπροστά σε μια οθόνη όλη την ημέρα, δοκιμάστε να κάνετε διαλείμματα και να χαλαρώσετε με δραστηριότητες όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμό και τζόκινγκ. Αυτό θα αποκαταστήσει την ενέργειά σας και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε υγιεινά τον επιπλέον φόρτο εργασίας, μια πρόταση από τον ειδικό.
7. Ενσυνειδητότητα
Το να έχει κανείς πλήρη επίγνωση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων του στην παρούσα στιγμή, που οδηγεί σε ένα αίσθημα ηρεμίας, είναι ενσυνειδητότητα. Το να αποσπάσετε την προσοχή σας από τα ψηφιακά μέσα και να «προσέχετε» μια άλλη ουσιαστική και ευχάριστη δραστηριότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ψηφιακής αποτοξίνωσης και μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια.