Γίνεται η επιδερμίδα σας θαμπή και καθαρή; Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Εδώ είναι 11 κοινές αιτίες του χλωμού δέρματος και πώς να το αντιμετωπίσετε.
Το χλωμό δέρμα, ή η ωχρότητα, προκαλείται κυρίως από αναιμία, που ονομάζεται επίσης έλλειψη σιδήρου. Όταν είστε αναιμικός, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται πιο ανοιχτόχρωμο και θαμπό, αντανακλώντας τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα του αίματος. Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, οι ξαφνικές αλλαγές στον τόνο του δέρματος που έχουν ως αποτέλεσμα μια χλωμή, άψυχη εμφάνιση μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν τη ροή του αίματος, όπως επιπλοκές του κυκλοφορικού συστήματος, υπογλυκαιμία και σοβαρές ασθένειες όπως σήψη ή σοκ. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις καθώς μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Γνωρίστε, λοιπόν, όλες τις αιτίες του χλωμού δέρματος εδώ.
Αιτίες χλωμού δέρματος
Οι αιτίες του χλωμού δέρματος μπορεί να κυμαίνονται από μικρά προβλήματα υγείας όπως η θερμική εξάντληση έως σοβαρές παθήσεις όπως οι φραγμένες αρτηρίες. Ακολουθούν 11 κοινές αιτίες ωχρότητας ή χλωμού δέρματος:
1. Αναιμία
Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του 2012, περίπου 1,92 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν αναιμία. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 420 εκατομμυρίων περιπτώσεων τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Η αναιμία, ή ανεπάρκεια σιδήρου, προκύπτει από τη μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως ζάλη, κόπωση, δύσπνοια κ.λπ., συμπεριλαμβανομένου του χλωμού δέρματος.
2. Κυάνωση
Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια γαλαζωπή ή μοβ απόχρωση στο δέρμα, ειδικά γύρω από τα χείλη, τα μάτια και τα νύχια. Αυτό συμβαίνει όταν λιγότερο οξυγόνο συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ωχρότητα που συνοδεύεται από κυάνωση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και άλλα συμπτώματα όπως πόνο ή μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, βήχα, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.
3. Θερμική εξάντληση
Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας. Η θερμική εξάντληση προκύπτει από την υπερβολική απώλεια νερού και αλατιού, ενώ η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ιατρική έκτακτη ανάγκη που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του σώματος να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία.
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η θερμική εξάντληση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, υπερβολική εφίδρωση, ναυτία, ζάλη, μειωμένη αρτηριακή πίεση, μυϊκές κράμπες και χλωμό δέρμα.
4. Έλλειψη βιταμίνης D
Αν και δεν συνδέεται άμεσα με την ωχρότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορεί να περιλαμβάνουν χλωμό δέρμα καθώς και συμπτώματα όπως κόπωση, κακό ύπνο, απώλεια μαλλιών, προβλήματα οστών και μυϊκή αδυναμία. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η έλλειψή της μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η αναιμία, οδηγώντας σε χλωμό δέρμα.
Διαβάστε επίσης: Από την κακή διάθεση μέχρι το χλωμό δέρμα, μια ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε όλα αυτά και πολλά άλλα
5. Αναπνευστική νόσος
Οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή οξείες καταστάσεις όπως η πνευμονία και οι κρίσεις άσθματος μπορεί να προκαλέσουν μείωση του οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο χλωμό από το συνηθισμένο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν μια μπλε απόχρωση στο δέρμα τους, προκαλώντας κυάνωση. Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει οξεία αναπνευστική δυσχέρεια χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.
6. Υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
Μια ξαφνική πτώση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως κόπωση, ευερεθιστότητα και χλωμή εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα στερείται γλυκόζης, η οποία είναι μια ζωτική πηγή ενέργειας για το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
7. Αποφραγμένες αρτηρίες
Οι επιπλοκές του κυκλοφορικού συστήματος, όπως οι αρτηριακές αποφράξεις, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χλωμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να βρεθεί ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας. Οι αρτηρίες σας είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σας σε όλο το σώμα σας.
8. Μολύνσεις αίματος
Διάφορες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ωχρότητα. Ένα από αυτά είναι η σήψη, ένας τύπος λοίμωξης που εμφανίζεται όταν βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, καταστρέφοντας δυνητικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια και κάνοντας ένα άτομο να φαίνεται χλωμό. Επιπλέον, κοινές ασθένειες όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο πυρετός μπορούν επίσης να προκαλέσουν ωχρότητα.
9. Σοκ
Πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι όταν ξαφνικά σοκάρεστε και φοβάστε, το σώμα σας μπορεί να καταλήξει να δείχνει χλωμό και να λιποθυμήσετε ακόμη και ξαφνικά. Το σοκ μπορεί να είναι πολλών τύπων, συμπεριλαμβανομένου του καρδιογενούς, του υποογκαιμικού ή του σηπτικού, που συνεπάγεται μειωμένη ροή αίματος στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μην φτάνει αρκετό οξυγόνο στα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, καθιστώντας το χλωμό.
10. Αιμορραγία
Σημαντική εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία προκαλεί μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα. Η υπερβολική αιμορραγία της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε χλωμό, θαμπό δέρμα. Η σοβαρή αιμορραγία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
11. Ορισμένοι καρκίνοι
Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως η λευχαιμία (καρκίνοι των κυττάρων του αίματος), μπορεί να προκαλέσουν χλωμό δέρμα. Αυτοί οι καρκίνοι επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών, ιδιαίτερα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και να κάνει το δέρμα να χάσει το κανονικό του χρώμα και να φαίνεται χλωμό.
7 Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χλωμού δέρματος
1. Εάν η ωχρότητά σας οφείλεται σε αναιμία, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας, οι φακές και τα εμπλουτισμένα δημητριακά μπορεί να σας βοηθήσει.
2. Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Β12, C και D, οι οποίες είναι απαραίτητες για υγιές αίμα και δέρμα.
3. Διατηρήστε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τρώγοντας τακτικά ισορροπημένα γεύματα, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την ωχρότητα που σχετίζεται με την υπογλυκαιμία.
4. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση του όγκου και της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που μπορεί να βελτιώσει το χρώμα του δέρματος. Πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
5. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, καθώς η κούραση μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται χλωμό.
6. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψουν την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε χλωμό δέρμα. Κόψτε λοιπόν το κάπνισμα.
7. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε ωχρότητα. Υιοθετήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.
Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές και διαχειριστείτε το χλωμό δέρμα σας. Συμβουλευτείτε επίσης έναν γιατρό για να αποκλείσετε σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως αναιμία, αναπνευστικές ασθένειες ή κυκλοφορικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ωχρότητά σας.