December 23, 2024

10 οφέλη του σολομού για την υγεία

Ο σολομός, ένα δημοφιλές ψάρι, είναι γνωστός για την πλούσια και αλμυρή γεύση του. Ο σολομός έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο σολομός, με τη μοναδική ροζ-πορτοκαλί σάρκα του, έχει πλούσια γεύση. Δεν πρέπει να το φάτε μόνο για τη γεύση του. Αυτή η ποικιλία ψαριών μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής επειδή είναι γεμάτη πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3. Είναι ένα θαλασσινό που χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη κουζινών σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα, να ψήσετε ή να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους για να μαγειρέψετε σολομό. Δεδομένου ότι είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ο σολομός είναι καλός για την καρδιά, το δέρμα και τη γενική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα οφέλη του σολομού για την υγεία, γιατί πρέπει να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και πώς να τον τρώτε με διαφορετικούς τρόπους.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του σολομού;

Από το ασβέστιο έως το κάλιο, θα βρείτε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον σολομό, ο οποίος μπορεί να αλιευθεί άγρια ​​ή να εκτραφεί σε αγρόκτημα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δύο ποικιλίες, ενδέχεται να υπάρχουν μικρές διαφορές στη θρεπτική αξία του σολομού. Για παράδειγμα, ο άγριος σολομός είναι ελαφρώς πιο πλούσιος σε πρωτεΐνη, αφού 100 γραμμάρια άγριου σολομού δίνουν
25,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Αντίθετα, 100 γραμμάρια της καλλιεργούμενης ποικιλίας αποδίδουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το USDA.

Ωμός σολομός με λεμόνι
Ο σολομός κάνει καλό στο δέρμα. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Ποια είναι τα οφέλη του σολομού για την υγεία;

Η κατανάλωση σολομού προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

1. Υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, άφθονα στον σολομό, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει ο διαιτολόγος Preeti Nagar.

2. Λειτουργία του εγκεφάλου

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του σολομού υποστηρίζουν τη διατήρηση της μνήμης και την υγεία του εγκεφάλου. Θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Οφέλη από τα παντζάρια: 11 λόγοι για να τρώτε αυτό το ριζικό λαχανικό τακτικά

3. Υγεία των ματιών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον σολομό μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που προκαλείται από την ηλικία, εξηγεί ο ειδικός.

4. Υγεία των αρθρώσεων

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων. Μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

5. Θρεπτική πυκνότητα

Ο σολομός προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη γενική υγεία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει βιταμίνες Β, κάλιο και ψευδάργυρο, λέει ο Nagar.

6. Διαχείριση βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του σολομού μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ικανοποιημένοι και γεμάτοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

7. Υγεία δέρματος και μαλλιών

Η πρωτεΐνη σολομού και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν σε υγιές δέρμα και μαλλιά. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η ασταξανθίνη που βρίσκεται στον σολομό μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων ενώ βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

8. Μειωμένη Φλεγμονή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, λέει ο ειδικός.

9. Καλύτερη διάθεση

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με καλύτερη διάθεση. Μπορούν να ταξιδέψουν στη μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων και να αλληλεπιδράσουν με μόρια που σχετίζονται με τη διάθεση.

10. Υγεία των οστών

Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στον σολομό και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών οστών. Μπορεί να προστατεύει από την οστεοπόρωση, μια ασθένεια στην οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.

Ακατέργαστος σολομός
Μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα ή να ψήσετε σολομό. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Πώς να συμπεριλάβετε τον σολομό στη διατροφή σας;

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τον σολομό στη διατροφή σας με διάφορους νόστιμους και υγιεινούς τρόπους!

  • Ψητός σολομός: Για ένα νόστιμο και υγιεινό κυρίως πιάτο, καρυκεύστε το ψάρι με μυρωδικά και μπαχαρικά πριν το ψήσετε.
  • Μαγειρεμένο ψάρι: Το μαγείρεμα ψαριού με μείγμα χυμού λεμονιού, σκόρδου και βοτάνων είναι μια απλή και νόστιμη τεχνική μαγειρέματος.
  • Σαλάτα σολομού: Για ένα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, προσθέστε μια πράσινη σαλάτα με νιφάδες σολομού.
  • Σούσι σολομού: Για μια ελαφριά και φρέσκια επιλογή, φάτε σολομό σε σασίμι ή σούσι.
  • Tacos σολομού: Χρησιμοποιήστε ψημένο ή ψητό σολομό για γαρνίρισμα για να φτιάξετε νόστιμα τάκος ψαριών.
  • Μπέργκερ με σολομό: Για μια μοναδική εμφάνιση στα κλασικά μπιφτέκια, ετοιμάστε τα χειροποίητα μπιφτέκια σολομού με πρόσθετα υλικά και επικαλύψεις.
  • Περιτυλίγματα σολομού: Για ένα απλό, χορταστικό δείπνο, συνδυάστε ψητό σολομό, λαχανικά και μια ελαφριά βινεγκρέτ σε περιτυλίγματα ολικής αλέσεως.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της κατανάλωσης σολομού;

Η κατανάλωση σολομού είναι γενικά ασφαλής και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, λέει ο ειδικός. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες:

  • Περιεκτικότητα σε υδράργυρο: Είναι καλύτερο να καταναλώνετε σολομό με μέτρο, ειδικά για μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, καθώς ορισμένες ποικιλίες μπορεί να περιέχουν υδράργυρο.
  • Αλλεργίες: Για να ελαχιστοποιηθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις, τα άτομα με αλλεργίες στα ψάρια θα πρέπει να αποφεύγουν τον σολομό και άλλα θαλασσινά.
  • Κίνδυνος παρασίτων: Η κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου σολομού αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθείτε από παρασιτικές λοιμώξεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα ψάρια μαγειρεύονται σωστά για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.
  • Αλληλεπιδράσεις ωμέγα-3: Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3, τα οποία μπορεί επίσης να έχουν αντιπηκτική δράση. Όσοι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν καταναλώσουν σολομό.

Συνολικά, ο σολομός είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά καταναλώστε τον με μέτρο και μαγειρέψτε τον σωστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *