December 23, 2024

5 αιτίες νυχτερινού εμετού στα παιδιά

Είναι το παιδί σας καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά κάνει εμετό στη μέση της νύχτας; Εδώ είναι μερικές αιτίες που κάνουν το παιδί σας να κάνει εμετό τη νύχτα.

Ο έμετος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και θεωρείται κοινό σημάδι διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μερικές φορές τα παιδιά φαίνονται καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά καταλήγουν να κάνουν εμετό τη νύχτα. Ορισμένες ασθένειες ή προβλήματα υγείας χρειάζονται λίγο χρόνο για να προκαλέσουν συμπτώματα όπως έμετο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί έμετος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες του νυχτερινού εμετού του παιδιού σας.

Τι προκαλεί ένα παιδί να κάνει εμετό τη νύχτα;

Ο έμετος, ο οποίος είναι μια βίαιη εκκένωση του περιεχομένου του στομάχου, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Υπάρχουν όμως στιγμές που συμβαίνει μόνο στη μέση της νύχτας.

Παιδί που κρατά το στομάχι του
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας κάνει εμετό τη νύχτα. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Εδώ είναι οι πιο κοινές αιτίες νυχτερινού εμετού στα παιδιά:

1. Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών, λέει ο παιδίατρος Δρ Chigullapalli Shravanthi. Αυτό προκαλεί εμετό, πυρετό, ρίγη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Μπορεί να χρειαστούν ώρες μετά την κατανάλωση μικροβίων όπως η σαλμονέλα για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Έτσι τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του εμετού, μπορεί να εμφανιστούν τη νύχτα.

2. Παλινδρόμηση οξέος

Σε ηρεμία, η οριζόντια θέση του σώματος μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος, η οποία είναι μια κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται το οξύ του στομάχου. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με δυσάρεστα συμπτώματα όπως καούρα, δύσπνοια και δύσπνοια, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εμετό τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε επίσης

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει έξω!  Γνωρίστε τα 11 οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους

3. Άσθμα

Το άσθμα μπορεί να προκαλέσει συχνά βήχα στα παιδιά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, ειδικά τη νύχτα όταν οι αεραγωγοί είναι πιο ευαίσθητοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο βήχα και μερικές φορές εμετό.

4. Λοιμώξεις

Λοιμώξεις όπως ουρολοιμώξεις, μηνιγγίτιδα και σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσουν εμετό. Η νυχτερινή ανοσολογική απόκριση και η ευαισθησία του οργανισμού θα μπορούσαν να είναι η αιτία αυτού του συμπτώματος, εξηγεί ο ειδικός.

5. Υπνική άπνοια

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά που μπορεί να έχουν πρόβλημα ροχαλητού. Εάν το παιδί σας κάνει σημαντικές παύσεις στην αναπνοή ενώ ροχαλίζει, το μικρό σας μπορεί να υποφέρει από άπνοια ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να αναπνεύσει από το στόμα του, ειδικά τη νύχτα. Αυτό μπορεί να στεγνώσει το λαιμό και να οδηγήσει σε βήχα και έμετο.

Θεραπεία για νυχτερινούς εμετούς σε παιδί

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του εμέτου και τα συναφή συμπτώματα. Τα παιδιά χρειάζονται μια ενδελεχή αξιολόγηση για να προσδιοριστεί η αιτία του νυχτερινού εμετού, λέει ο Δρ Shravanthi.

Εάν το παιδί σας έχει ένα ή δύο επεισόδια εμετού και δεν έχει άλλα συμπτώματα και φαίνεται καλά, μπορείτε να επιλέξετε σπιτικές θεραπείες όπως να του δώσετε υγρά ή ένα διάλυμα επανυδάτωσης. Για να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα ενυδάτωσης, ανακατέψτε τέσσερα φλιτζάνια νερό, τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Όταν παρακολουθείτε την πρόσληψη υγρών, μην ξεχνάτε να ελέγχετε την παραγωγή ούρων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει τη χορήγηση αντι-εμετών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Πόσιμο νερό για παιδιά
Δώστε στο παιδί σας υγρά ή ένα διάλυμα επανυδάτωσης μετά από εμετό. Η εικόνα παρέχεται από: Shutterstock

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό;

Πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν ο εμετός εμφανίζεται επανειλημμένα και το παιδί σας δεν μπορεί να κρατήσει τα υγρά κάτω, λέει ο ειδικός. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν ειδικό όταν το παιδί:

• Εμετοί για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες
• Εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης
• Εμετό περισσότερες από τρεις φορές σε 24 ώρες
• Εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, όπως πυρετό και ευερεθιστότητα.
• Έχει ξαφνικό και έντονο πόνο στην κοιλιά
• Δεν ανταποκρίνεται ή λιγότερο ανταποκρίνεται
• Δυσκαμψία του αυχένα, πονοκέφαλοι και δερματικά εξανθήματα
• Είναι ευαίσθητο στο έντονο φως

Το χρώμα του εμετού είναι επίσης σημαντικό. Εάν γίνει κιτρινοπράσινο, πράσινο ή καφέ ή υπάρχει αίμα στον εμετό, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *