December 23, 2024

5 διαφορές μεταξύ ελονοσίας και δάγκειου πυρετού

Τόσο η ελονοσία όσο και ο δάγγειος πυρετός μεταδίδονται από τα κουνούπια. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2024, μάθετε για τις διαφορές μεταξύ ελονοσίας και δάγκειου πυρετού.

Η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι δύο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με τα κουνούπια. Και οι δύο αυτές ασθένειες μεταδίδονται από τα κουνούπια και μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Οι στρατηγικές πρόληψης και για τις δύο ασθένειες περιλαμβάνουν μέτρα ελέγχου των φορέων, όπως η εξάλειψη των τόπων αναπαραγωγής κουνουπιών και η χρήση προστατευτικών μέτρων όπως τα εντομοαπωθητικά. Εάν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη, μπορεί να γίνουν ακόμη και θανατηφόρα. Αν και μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο, η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι διαφορετικοί. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, που είναι στις 25 Απριλίου, εξηγούμε τις διαφορές μεταξύ ελονοσίας και δάγκειου πυρετού.

Τι είναι η ελονοσία;

Η ελονοσία, μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων των μολυσμένων κουνουπιών Anopheles, εξηγεί ο γενικός ιατρός Dr Aarif Hussain Bhat.

Η γυναίκα αισθάνεται φαγούρα λόγω ελονοσίας ή δάγγειου πυρετού
Η ελονοσία είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Τι είναι ο δάγγειος πυρετός;

Ο δάγγειος πυρετός, που προκαλείται από τον ιό του δάγγειου πυρετού, είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes, ιδιαίτερα το Aedes aegypti.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελονοσίας και δάγγειου πυρετού;

Είναι αλήθεια ότι η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, αλλά μεταδίδονται από διαφορετικά είδη κουνουπιών. Εδώ είναι μερικές από τις διαφορές μεταξύ των δύο ασθενειών:

1. Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ελονοσίας συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, εφίδρωση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα του δάγγειου πυρετού περιλαμβάνουν ξαφνική έναρξη πυρετού, έντονο πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, εξάνθημα και ελαφρά αιμορραγία.

Διαβάστε επίσης

Αναλογία μέσης/ισχίου: είναι καλύτερο από το ΔΜΣ για τη μέτρηση του βάρους;

2. Αιτίες

Η ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium, το οποίο μεταδίδεται όταν τα μολυσμένα κουνούπια Anopheles δαγκώνουν τον άνθρωπο. Ο δάγγειος πυρετός προκαλείται από τον ιό του δάγγειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων κουνουπιών Aedes.

3. Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ελονοσία περιλαμβάνουν τα ταξίδια σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι ενδημική, η έλλειψη προληπτικών μέτρων όπως κουνουπιέρες ή εντομοαπωθητικά, εξηγεί ο ειδικός. Οι παράγοντες κινδύνου για τον δάγκειο πυρετό περιλαμβάνουν τη ζωή ή το ταξίδι σε περιοχές όπου επικρατεί ο δάγκειος πυρετός, τα ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών και η έλλειψη ανοσίας στον ιό.

4. Διάγνωση

Η διάγνωση της ελονοσίας περιλαμβάνει μικροσκοπική εξέταση των επιχρισμάτων αίματος για την ανίχνευση της παρουσίας παρασίτων του Plasmodium ή γρήγορες διαγνωστικές εξετάσεις που ανιχνεύουν συγκεκριμένα αντιγόνα. Η διάγνωση του δάγκειου πυρετού συχνά περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση του ιού ή των αντισωμάτων.

5. Θεραπεία

Η θεραπεία της ελονοσίας συνήθως περιλαμβάνει ανθελονοσιακά φάρμακα όπως η χλωροκίνη, οι συνδυαστικές θεραπείες με αρτεμισινίνη (ACT) ή άλλα φάρμακα ανάλογα με το είδος του Plasmodium και τα πρότυπα αντοχής στα φάρμακα. Η θεραπεία του δάγγειου πυρετού εστιάζει στην υποστηρικτική φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ειδική αντιική θεραπεία.

Γυναίκα με πυρετό λόγω ελονοσίας ή δάγγειου πυρετού
Η ελονοσία είναι πιο θανατηφόρα από τον δάγγειο πυρετό. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

Είναι η ελονοσία πιο θανατηφόρα από τον δάγγειο πυρετό;

Η ελονοσία τείνει να είναι πιο θανατηφόρα από τον δάγκειο πυρετό, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και σε περιπτώσεις σοβαρής ελονοσίας. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως εγκεφαλική ελονοσία, σοβαρή αναιμία, αναπνευστική δυσχέρεια ή ανεπάρκεια οργάνων, οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αν και ο δάγγειος πυρετός μπορεί επίσης να είναι σοβαρός και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ο δάγγειος αιμορραγικός πυρετός ή το σύνδρομο δάγγειου σοκ, το ποσοστό θνησιμότητας είναι γενικά χαμηλότερο από αυτό της σοβαρής ελονοσίας.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, σημειώθηκαν 608.000 θάνατοι από ελονοσία σε 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού αυξήθηκαν από 505.430 το 2000 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019 και από την αρχή του 2023, με συνεχιζόμενη μετάδοση, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κρούσματα. Περισσότεροι από 7.300 θάνατοι που σχετίζονται με τον δάγκειο πυρετό έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πώς να αποτρέψετε την ελονοσία και τον δάγγειο πυρετό;

Όλα ξεκινούν με την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, εξαλείψτε το στάσιμο νερό όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια. Χρησιμοποιήστε δίχτυα που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνα και εφαρμόστε απωθητικά κουνουπιών που περιέχουν πικαριδίνη, προτείνει ο ειδικός.

Μπορείτε επίσης να κάνετε τα εξής:

  • Φοράτε μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής της δραστηριότητας των κουνουπιών, όπως το βράδυ.
  • Χρησιμοποιήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες σας για να αποτρέψετε την είσοδο κουνουπιών στο σπίτι σας.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών με βάση την κοινότητα και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των προληπτικών μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού.

Η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *