Η λέπρα, η οποία είναι μια χρόνια μολυσματική ασθένεια, μπορεί να θεραπευτεί. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την αναπηρία. Επομένως, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας, να είστε ενήμεροι για τα πρώιμα σημάδια της λέπρας στα παιδιά.
Η λέπρα είναι μια χρόνια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τα περιφερικά νεύρα. Προκαλείται από το Mycobacterium leprae, ένα είδος βακτηρίου, και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αναπηρίες. Αν και η λέπρα είναι σχετικά συχνή στους ενήλικες, επηρεάζονται ακόμη και τα παιδιά. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη, είναι καλύτερο να γνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια της λέπρας στα παιδιά. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας είναι στις 28 Ιανουαρίου, αλλά στην Ινδία γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου. Έχοντας αυτό υπόψη, επιτρέψτε μας να σας πούμε τα πρώιμα συμπτώματα της λέπρας που πρέπει να προσέξετε.
Πριν από είκοσι χρόνια, η λέπρα «εξαλείφθηκε παγκοσμίως ως πρόβλημα δημόσιας υγείας». Ωστόσο, νέα κρούσματα παρατηρούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ινδία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Pediatric Dermatology, εννέα στις 100 νεοδιαγνωσθείσες περιπτώσεις είναι παιδιά.
Τι είναι η λέπρα;
Η λέπρα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και τα νεύρα των εξωτερικών μερών του σώματος. Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες και να βλάψει τα νεύρα, λέει ο νευρολόγος Dr Kunal Bahrani. Η λέπρα προκαλείται από το Mycobacterium leprae, μικροσκοπικά βακτήρια που εξαπλώνονται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Η στενή, παρατεταμένη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η λέπρα δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο νομίζαμε. Μια κακή ανοσολογική απόκριση στα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια λέπρας στα παιδιά;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια της λέπρας και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να την αντιμετωπίσετε σωστά και να αποφύγετε προβλήματα. Εδώ είναι μερικά σημάδια –
1. Επιθέματα δέρματος
Αναζητήστε ελαφριές ή κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να μην πονάνε, αλλά μπορεί να χάσουν την αίσθηση, λέει ο ειδικός.
Διαβάστε επίσης
2. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
Εάν το παιδί σας αισθάνεται μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι λέπρας.
3. Μυϊκή αδυναμία
Η λέπρα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία να πιάσετε αντικείμενα ή να εκτελέσετε απλές εργασίες.
4. Προβλήματα με τα μάτια
Το παιδί σας μπορεί να έχει υγρά ή ξηρά μάτια. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει δυσκολία να αναβοσβήνει, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η λέπρα επηρεάζει τα νεύρα του προσώπου.
5. Αιμορραγίες από τη μύτη
Συχνές ρινορραγίες μπορεί να εμφανιστούν εάν το παιδί σας έχει λέπρα. Μπορεί να εμφανιστούν λόγω βλάβης στους ρινικούς ιστούς που προκαλούνται από λέπρα.
6. Πυκνωμένα νεύρα
Ψάξτε για εξογκώματα ή εξογκώματα κάτω από το δέρμα. Ελέγξτε τις περιοχές γύρω από τα αυτιά και τα μάγουλα, που μπορεί να είναι πυκνά νεύρα.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
7. Πληγές
Η λέπρα μπορεί να προκαλέσει πληγές που επουλώνονται αργά. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις εάν δεν αντιμετωπιστεί, εξηγεί ο ειδικός.
Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται επειδή η λέπρα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα νεύρα, το δέρμα και άλλα όργανα, οδηγώντας σε αισθητικές και κινητικές βλάβες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα ή μούδιασμα, επισκεφθείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη αξιολόγηση και φροντίδα. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της λέπρας και τη διασφάλιση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για το παιδί σας.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λέπρας;
Η λέπρα έχει δύο βασικούς τύπους: την μικροβακτηριακή και την πολυβακτηριακή. Στην παυκοβακτηριακή λέπρα, υπάρχουν μόνο λίγα βακτήρια, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα. Η πολυβακτηριακή λέπρα, από την άλλη, έχει περισσότερα βακτήρια, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα, λέει ο Δρ Μπαχράνι.
Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη της λέπρας;
Η λέπρα μπορεί να προληφθεί με την προώθηση της καλής υγιεινής και την έγκαιρη διάγνωση. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση της καθαριότητας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου.
Θα πρέπει επίσης να ενημερώνεστε για τα συμπτώματα της λέπρας και να ενθαρρύνετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης, την πρακτική της καθαριότητας και την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας, οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν σημαντικά τη λέπρα.
Ποια είναι η θεραπεία της λέπρας;
Αφού εντοπίσετε τα σημάδια που ακολουθούνται από μια διάγνωση, το παιδί σας θα λάβει θεραπεία για λέπρα. Είναι ένα σύνολο αντιβιοτικών, κυρίως δαψόνης, ριφαμπικίνης και κλοφαζιμίνης, διευκρινίζει ο ειδικός. Αυτά τα φάρμακα παρέχονται δωρεάν από υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και αρκετά χρόνια. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη συνταγογραφούμενη θεραπεία για να εξασφαλίσετε την πλήρη θεραπεία των βακτηρίων που προκαλούν τη λέπρα. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση της προόδου.
Όλα έχουν να κάνουν με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία, γι’ αυτό προσέξτε τα σημάδια της λέπρας.