Έγκυος το καλοκαίρι; Η ζέστη μπορεί να σας επηρεάσει και να σας προκαλέσει δυσφορία. Μείνετε ψύχραιμοι και απολαύστε την καλοκαιρινή εγκυμοσύνη με αυτές τις συμβουλές.
Η θερμική εξάντληση, η αφυδάτωση και η θερμοπληξία μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Όμως το καλοκαίρι μπορεί να έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στις εγκύους λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας. Πίνοντας άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, φορώντας φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που αναπνέουν, η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως και η παραμονή σε κλειστό χώρο κατά τις ώρες υψηλής ζέστης είναι μερικές συμβουλές εγκυμοσύνης το καλοκαίρι που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι μέλλουσες μητέρες. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν ορισμένα λάθη όταν είναι έγκυες το καλοκαίρι.
Πώς επηρεάζει το καλοκαίρι την εγκυμοσύνη;
Διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του υψηλότερου κινδύνου σοβαρής μητρικής νοσηρότητας σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Δείτε πώς το καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη:
1. Πρώτο τρίμηνο (εβδομάδες 1 έως 12)
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί λόγω ορμονικών αλλαγών, λέει η Δρ Vinatha Puli, γυναικολόγος και μαιευτήρας. Οι έγκυες γυναίκες είναι συχνά πιο ευαίσθητες σε δυσανεξία στη ζέστη, ναυτία και κόπωση, που μπορεί να επιδεινωθούν από τον ζεστό καιρό. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πρόβλημα, καθώς οι έγκυες χρειάζονται περισσότερα υγρά, ειδικά σε ζεστό καιρό.
2. Δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 13 έως 26)
Αυτό το τρίμηνο θεωρείται συχνά το πιο άνετο τρίμηνο για πολλές γυναίκες, καθώς η πρωινή ναυτία συνήθως υποχωρεί και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. Ωστόσο, το αυξημένο σωματικό βάρος και ο όγκος του αίματος μπορεί να κάνουν τις έγκυες γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται ζεστό και ιδρωμένο το καλοκαίρι. Το πρήξιμο στα άκρα μπορεί να είναι πιο έντονο λόγω κατακράτησης υγρών, κάτι που μπορεί να είναι άβολο σε ζεστό καιρό.
Διαβάστε επίσης
3. Τρίτο τρίμηνο (εβδομάδα 27 έως τη γέννηση)
Στα τέλη της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται όλο και πιο άβολα λόγω της ζέστης. Η φυσική μόνωση του σώματος αυξάνεται λόγω αύξησης βάρους και ορμονικών αλλαγών, καθιστώντας τις έγκυες γυναίκες πιο επιρρεπείς στην υπερθέρμανση. Το πρήξιμο, ειδικά στα πόδια και τους αστραγάλους, μπορεί να επιδεινωθεί σε ζεστό καιρό. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμικής εξάντλησης καθώς το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να κρυώσει. Το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό σε ορισμένες περιπτώσεις, λέει ο ειδικός.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εγκυμοσύνης;
Ακολουθούν τα πράγματα που πρέπει και που δεν πρέπει να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να βελτιστοποιήσετε την άνεση και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής εγκυμοσύνης:
Πώς να επιβιώσετε το καλοκαίρι της εγκυμοσύνης;
1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Όποια και αν είναι η εποχή, είναι απαραίτητο να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Αποφύγετε να αφυδατωθείτε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, κόπωση και άλλες επιπλοκές.
2. Φοράτε αντηλιακό
Προστατέψτε το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες εφαρμόζοντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 30) όταν βγαίνετε έξω. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και δερματικής βλάβης, λέει ο Δρ Puli.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
3. Μείνετε ψύχραιμοι
Αποφύγετε την υπερθέρμανση παραμένοντας σε δροσερά, κλιματιζόμενα δωμάτια όποτε είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή φορητούς ψύκτες αέρα για να διατηρήσετε μια άνετη θερμοκρασία στο σπίτι. Κάντε δροσερά ντους ή μπάνια για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας εάν είναι απαραίτητο.
4. Φοράτε φαρδιά ρούχα που αναπνέουν
Επιλέξτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα κατασκευασμένα από υφάσματα φιλικά προς το καλοκαίρι, όπως βαμβάκι ή λινό. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα γύρω από το σώμα σας και θα αποτρέψει την υπερβολική εφίδρωση.
5. Κάντε διαλείμματα και ξεκουραστείτε
Ακούστε το σώμα σας και κάντε συχνά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε, ειδικά αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή υπερθερμασμένοι. Αποφύγετε την υπερένταση και τις έντονες σωματικές δραστηριότητες όταν κάνει πολύ ζέστη.
Τι να αποφύγετε για μια υγιή εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
1. Μην καταπονείτε υπερβολικά τον εαυτό σας
Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες κατά τις ώρες αιχμής (συνήθως αργά το πρωί έως νωρίς το βράδυ) για να αποφύγετε την υπερένταση. Εάν πρέπει να είστε έξω, προγραμματίστε δραστηριότητες για πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
2. Μην παραλείπετε γεύματα
Τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη ζέστη, λέει ο ειδικός. Μάλιστα, υπάρχει μια δίαιτα καλοκαιρινής εγκυμοσύνης που πρέπει να ακολουθήσετε.
3. Περιορίστε την καφεΐνη και τα ζαχαρούχα ποτά
Αν σας αρέσει η καφεΐνη, μειώστε την πρόσληψή της, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση. Έτσι, αντί να πιείτε τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι, πιείτε νερό, αφεψήματα από βότανα ή φυσικούς χυμούς φρούτων, προτείνει ο ειδικός.
4. Αποφύγετε τα στενά ρούχα
Τα στενά ρούχα μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αέρα και να αυξήσουν την ενόχληση, ειδικά σε ζεστό καιρό. Αποφύγετε να φοράτε σφιχτές ζώνες ή ρούχα που συστέλλουν την κοιλιά σας.
5. Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια
Προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, όπως ζάλη, ναυτία, γρήγορο καρδιακό παλμό ή υπερβολική εφίδρωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα.
Πόση έκθεση στον ήλιο πρέπει να λαμβάνουν οι έγκυες γυναίκες;
Η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για τη λήψη βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και τη γενική υγεία του μωρού. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η έκθεση στον ήλιο με τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος και υπερθέρμανσης, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν σε μέτρια έκθεση στον ήλιο για να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D Γενικά, η έκθεση των χεριών, των ποδιών και του προσώπου στο φως του ήλιου για περίπου 10 έως 30 λεπτά, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, είναι συχνά αρκετή για να διατηρούν οι περισσότερες γυναίκες επαρκή επίπεδα. της βιταμίνης D, εξηγεί ο ειδικός. Αποφύγετε όμως την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (10 π.μ. έως 4 μ.μ.) όταν οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες και μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα και βλάβες στο δέρμα.
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι άβολη, αλλά μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή εγκυμοσύνη παραμένοντας ενυδατωμένοι, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, φορώντας υφάσματα κατάλληλα για το καλοκαίρι και χρησιμοποιώντας αντηλιακό.