Το να αισθάνεσαι συγκλονισμένος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά όχι όταν είναι σταθερό. Μάθετε να σταματήσετε να αισθάνεστε καταπονημένοι για χάρη της ψυχικής σας υγείας.
Μερικές φορές, καθώς προχωράμε στην καθημερινότητά μας και γενικότερα στη ζωή μας, ακόμη και τα πιο επιπόλαια θέματα αγγίζουν ορισμένα σημεία μας και μας κάνουν να χάσουμε την ηρεμία ή την ισορροπία μας. Είτε είναι ένα όνειρο που έχετε, ένα ορόσημο που θέλετε να επιτύχετε ή μια πρόκληση στη δουλειά, είναι φυσικό να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ισορροπία. Το αίσθημα κατάνυξης δεν περιορίζεται στα θλιβερά γεγονότα της ημέρας. Ακόμη και οι καλές στιγμές μπορούν να μας οδηγήσουν σε κατάσταση υπερέντασης. Όταν χάνουμε την εσωτερική μας ισορροπία, γίνεται κουραστικό να ολοκληρώσουμε συνεχείς εργασίες, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές, γιατί μπορεί να χάσουμε τη λογική ικανότητα του μυαλού να παρατηρεί τα πράγματα από μια ευρύτερη οπτική γωνία. Εάν είστε κάποιος που παλεύει με το να αισθάνεται συνεχώς συγκλονισμένος, διαβάστε παρακάτω.
Πώς να αντιμετωπίσετε το συναίσθημα της υπερέντασης;
Όταν νιώθετε συνεχώς καταβεβλημένοι στη ζωή, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Πριν φτάσετε εκεί, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που προτείνει η κλινική ψυχολόγος Kamna Chhibber για να σταματήσετε να αισθάνεστε συνεχώς καταβεβλημένοι.
1. Χωρίστε τις εργασίες σε μικρές, εφικτές ενότητες
Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν είναι επειδή επικεντρώνονται πάντα στον μοναδικό τελικό στόχο και όχι στο ταξίδι που τους φέρνει πιο κοντά στα όνειρά τους. Για παράδειγμα, ονειρεύεστε να έχετε ένα τέλεια διαμορφωμένο σώμα, ακριβώς όπως κάποιος που γνωρίζετε από κοντά. Είστε στο μηδέν τοις εκατό και στοχεύετε στο εκατό τοις εκατό. Αυτό το όραμα δεν θα σας κάνει ποτέ καλό γιατί κάθε μέρα θα αναβάλλετε νομίζοντας ότι ο στόχος σας είναι ανέφικτος, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασής σας.
Έτσι, χωρίστε τα μεγάλα όνειρα ή τις εργασίες σας σε μικρές, εφικτές ενότητες κάθε μέρα, ώστε να μην αισθάνεστε καταπονημένοι.
2. Πείτε «όχι» στο multitasking
Αποφύγετε το multitasking και επικεντρωθείτε σε ένα πράγμα τη φορά, λέει ο ειδικός. Όταν κάνουμε πολλές εργασίες, αφιερώνουμε την περιορισμένη μας ενέργεια σε περιορισμένες δραστηριότητες, χωρίς να αναλαμβάνουμε καμία από αυτές. Έτσι, για να αποφύγετε την υπερένταση, εστιάστε σε μια εργασία τη φορά και μετά προχωρήστε σε μια άλλη.
Διαβάστε επίσης
3. Να είσαι λίγο επιεικής με τις προθεσμίες
Αναθεωρήστε τις προθεσμίες που έχετε θέσει στον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πολύ αυστηροί σχετικά με αυτό», προτείνει ο Kamna Chhibber. Όταν είμαστε πολύ σκληροί με τους εαυτούς μας με τις προθεσμίες, η αποτυχία να τις τηρήσουμε θα μας κάνει να νιώθουμε συγκλονισμένοι. Επομένως, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας και συμφωνήστε να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε την εργασία στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας.
Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για να βελτιώσετε γρήγορα τη διάθεσή σας και να προσθέσετε χαρά στη ζωή σας
4. Κάντε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης
Αναπτύξτε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο και χρειάζεται να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το συναίσθημα ότι είστε καταβεβλημένοι σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση. Θα αποφύγεις τον πανικό και όλα θα πάνε καλά.
5. Εργαστείτε στον εσωτερικό σας κριτικό
Εργαστείτε σε μοτίβα αρνητικών σκέψεων και διορθώστε τα παράλογα μοτίβα, όπως η μεγιστοποίηση των χειρότερων σεναρίων στο μυαλό, η όραση στο τούνελ και η μη εξέταση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, για να αναφέρουμε μερικά.
6. Υιοθετήστε τεχνικές χαλάρωσης
Εάν έχετε αγχώδη προσωπικότητα, είναι καλύτερο να ασκείτε τακτικά τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα, διαλογισμός, βαθιές αναπνοές κ.λπ. Το επίπεδο άγχους σας θα μειωθεί και θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζεστε ήρεμα τις αγχωτικές καταστάσεις.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
7. Ζητήστε βοήθεια
Συζητήστε και ζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια ή/και τους φίλους για να δημιουργήσετε προοπτική και να μην αφήσετε τις καταστάσεις να συσσωρεύονται για τον εαυτό σας.