December 23, 2024

8 κακές συνήθειες συνομιλίας που πρέπει να κόψετε για υγιή επικοινωνία

Οι καλές συνήθειες συνομιλίας περιλαμβάνουν να ακούτε τον άλλον και να μην τον διακόπτετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να κάνετε υπέροχες συζητήσεις

“Γεια πως εισαι?” φαίνεται σαν μια εξαιρετική αρχή συζήτησης. Αλλά τις περισσότερες φορές τελειώνει με “καλό!” » και μετά ψάχνεις νοερά για θέματα για συζήτηση! Μια ακόμη χειρότερη κατάσταση είναι όταν μια συζήτηση διακόπτεται μάλλον άβολα λόγω διαφοράς απόψεων, σωστά; Η λύση βρίσκεται στη γνώση των συμβουλών για να έχετε υγιείς συζητήσεις, κόβοντας τις κακές συνήθειες συνομιλίας.

Οι καλές συζητήσεις είναι ουσιαστικοί διάλογοι μεταξύ των ανθρώπων. Αυτά δεν χρειάζεται να είναι πάντα σοβαρά, αλλά θα πρέπει να είναι ελκυστικά. Εδώ εδραιώνονται οι συνήθειες συνομιλίας. Χρειάζεται μόνο μια ακατάλληλη δήλωση για να καταλήξει μια καλή συζήτηση με αγενές, ακόμη και ντροπιαστικό τέλος. Η Health Shots ενημέρωσε τη συμβουλευτική ψυχολόγο Anu Goel η οποία εξηγεί την τέχνη του να κάνεις καλές συζητήσεις και τι πρέπει να αποφεύγεις να πεις.

Τι είναι μια υγιής συζήτηση;

Η υγιής συζήτηση είναι όταν οι άνθρωποι νιώθουν αρκετά άνετα για να συζητήσουν τα προβλήματά τους. «Συχνά αυτά είναι θέματα που είναι δύσκολο να συζητηθούν ανοιχτά με οποιονδήποτε άλλο», λέει ο Goel. Μια καλή συζήτηση θα επέτρεπε όχι μόνο τη συζήτηση τέτοιων θεμάτων, αλλά και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ποια είναι τα κοινά εμπόδια στην καλή επικοινωνία;

Υπάρχουν λίγα πράγματα που είναι εντελώς εκτός ορίων όταν πρόκειται για εποικοδομητικές συνομιλίες με ανθρώπους.

1. Αδυναμία ακρόασης των άλλων

Μια συνομιλία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία όπου υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και πεποιθήσεων. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσέχετε όταν μιλάει το άλλο άτομο.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας - και τι να κάνετε γι 'αυτό
Δύο γυναίκες σε καυγά.
Μια συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε καυγά αν δεν εγκαταλειφθούν οι κακές συνήθειες συνομιλίας. Η εικόνα παρέχεται από: Freepik

2. Διαφορετικά στυλ συνομιλίας

Συναντάμε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι τρόποι ομιλίας διαφέρουν. «Μερικές φορές συναντάμε ανθρώπους που έχουν γλωσσικά εμπόδια με την έννοια ότι είναι σε θέση να εκφραστούν σε μια γλώσσα που πιθανώς μπορούμε να καταλάβουμε, αλλά με την οποία δεν είμαστε πολύ άνετοι», λέει ο Goel. Αυτό μπορεί συχνά να είναι εμπόδιο για μια καλή συζήτηση.

3. Έλλειψη εμπιστοσύνης στους ανθρώπους και διαφάνεια

Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε τον άλλον όταν επικοινωνείτε μαζί του. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί συχνά να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν το άλλο άτομο έχει τα καλύτερα συμφέροντά σας στο επίκεντρο. «Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καχυποψία, ζήλια και άλλες επιβλαβείς σκέψεις που δεν ευνοούν την υγιή συζήτηση», λέει ο Goel.

Διαβάστε επίσης: 6 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια δύσκολη συνομιλία

Συνήθειες συνομιλίας που πρέπει να κόψετε

1. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε

Είναι σημαντικό να ακούτε και να καταλαβαίνετε τι λέει κάποιος χωρίς να σχηματίζετε γνώμη. «Τόσο συχνά, μόνο και μόνο για να φαινόμαστε έξυπνοι, σπεύδουμε να μοιραστούμε την ετυμηγορία μας για την κατάσταση ενός ατόμου, κάτι που συχνά μπορεί να τον εκπλήξει. Μπορεί ακόμη και να υποχωρήσουν και να μην μοιραστούν το υπόλοιπο πρόβλημά τους», λέει ο Goel.

2. Διακόψτε το άλλο άτομο

Το να μπαίνουμε στο συρμό των σκέψεων κάποιου για να εκφράσουμε την άποψή μας είναι ένας μάλλον χυδαίος τρόπος για να συνεχίσουμε μια συζήτηση. Μπορεί ακόμη και να τελειώσει μια συζήτηση με κακή νότα. «Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο διακόπτουμε τους άλλους. Μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι μία ή δύο φορές, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό σε μια σχέση», λέει ο Goel. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε παύση για ένα ή δύο λεπτά αφού ένα άτομο τελειώσει την ομιλία του, προκειμένου να συνεχίσετε τη συνομιλία με την δική σας πλευρά της ιστορίας.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

3. Δεν σταματάει ενώ μιλάει

Έχουμε τόσα πολλά να πούμε που συχνά δεν δίνουμε χρόνο στον άλλον να απαντήσει σε αυτό που λέμε. «Μια συζήτηση αφορά περισσότερο την αλληλεπίδραση με το άλλο άτομο, αντί να λέμε απλώς πώς νιώθουμε. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με τέτοια ταχύτητα ώστε ο άλλος να μπορεί να καταλάβει τι λέμε και να έχει επίσης την ευκαιρία να πηδήξει και να απαντήσει», λέει ο Goel.

4. Προσπαθώντας να έχεις πάντα δίκιο

Το «σου είπα» είναι μια φάση που πρέπει να αποφεύγεται σε μια συζήτηση. Αυτή η φάση μπορεί πολύ συχνά να οδηγήσει το άλλο άτομο να αποθαρρύνεται εντελώς και να τελειώνει τη συζήτηση. «Δεν χρειάζεται να είναι πάντα ένα επιχείρημα που κερδίζει. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε εποικοδομητικές συμβουλές μόνο όταν σας ζητηθεί. Πρέπει να δοθεί χώρος στο άλλο άτομο για να ακουστεί σε μια συνομιλία», λέει ο Goel.

5. Αλληλεπικαλυπτόμενες συνομιλίες

Δεν μπορείς να είχες πάντα τη «χειρότερη μέρα» ή την «καλύτερη εμπειρία». Όταν αρχίζουμε να ανταγωνιζόμαστε το άλλο άτομο εξηγώντας ότι η μέρα μας ήταν χειρότερη από τη δική του, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε καυγά αντί για υγιή συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Πώς να θέσετε όρια με φίλους και γιατί

6. Αντιδράστε αμέσως

Είναι επιτακτική ανάγκη να ακούσουμε μια συζήτηση και μετά να δώσουμε την απάντησή μας. «Πρέπει να επικεντρωθούμε όχι μόνο στην ακρόαση, αλλά και στην κατανόηση του τι λέει ο άλλος, από πού προέρχεται, την ψυχική του κατάσταση. τότε δώστε την απάντησή σας. Η άμεση αντίδραση σε μια δήλωση δεν κάνει ποτέ καλό», λέει ο Goel.

Ένας άντρας και μια γυναίκα μιλάνε
Το να ακούς τους άλλους είναι η βάση μιας καλής συζήτησης. Η εικόνα παρέχεται από: Pexels

7. Αγνοώντας την αντίδραση του άλλου

Μπορεί ο άλλος να μην αντιδρά όπως εμείς σκεφτόμαστε. Μπορεί να προσβληθούν από αυτό που λέτε ή ίσως αυτό που λέτε τους κάνει να νιώθουν άβολα ή ακόμα και να λυπούνται. «Πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε αυτά τα σήματα από το άτομο. Οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην αντίδραση ενός ατόμου, πρέπει να μιλήσετε ανάλογα», λέει ο Goel.

8. Ψέματα σε μια συζήτηση

Μπορεί να βρεθούμε να δίνουμε συμβουλές για πράγματα για τα οποία δεν έχουμε ιδέα. «Το να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις κάτι είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν ξέρετε κάτι, πείτε όχι. Δεν σε κάνει μικρό, αλλά τουλάχιστον μπορείς να απαντήσεις σωστά», λέει ο Goel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *